Elítéltek dolgoznak a turistautakon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/22
Hirdetés
Az újszandeci (Nowy Sącz) büntetés végrehajtási intézetben bebörtönzött elítéltek is segítik a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkáját a nyári turistaszezonban a Lengyel-Tátrában, idén többek között dolgoztak a Kościelisko-völgyben, valamint a Halastóhoz vezető turistaúton. „Az elítéltekkel kapcsolatos legfőbb cél a rehabilitáció, ebbe a folyamatba pedig szervesen illeszkedik ez a tevékenység. A munkalehetőséget igyekszünk a lehető legtöbb fogva tartottra kiterjeszteni. A munkát azok a foglyok irányítják, akiket a pszichológusok és a nevelőik erre alkalmasnak találtak” – tájékoztatott a megállapodásról Artur Farat, a krakkói regionális Büntetés-végrehajtási Felügyelőség munkatársa.

A fogvatartottak ezúttal már a harmadik szezonban dolgoztak a hegyekben, a TPN és a Büntetés-végrehajtás közötti együttműködés 2011-ben kezdődött. Július közepén elítéltek 30 fős csoportja 52 méter fakerítést állított fel a Roztoka-völgyben. Később egy 10 fős csoport önkéntesekkel dolgozott együtt, majd következett a fent említett két újabb munkaterület. A foglyokat naponta hozták a nemzeti park területére a Zakopanétól mintegy 100 km-re fekvő büntetés-végrehajtási intézetből. A Tátrában naponta 8 órát dolgoznak. A munkával, melyet a hegyekben, díjazás nélkül végeznek, elégedettek a nemzeti park munkatársai, és maguk az elítéltek is. A nemzeti park egyik illetékese elmondta, hogy az elítéltek nagyon jól dolgoznak, feladataikat szorgalmasan és elkötelezetten hajtják végre. Hozzátette, hogy az elítéltek örömmel jönnek a hegyekbe dolgozni, mivel így ha rövid időre is, de közel kerülnek a szabadsághoz, a természethez.
Az elítélteknek a park igazgatósága biztosítja az étkezést, valamint egyéb elfoglaltságot is biztosít számukra. A rehabilitáció keretében kirándulásokat szerveznek a hegyekbe, lehetőséget biztosítanak az elítélteknek a természettel foglalkozó kiállítások megtekintésére, valamint a Tátráról szóló irodalommal is ellátják őket. Az elmúlt években az elítéltek több tátrai turistaútvonalon végeztek hasonló munkát, tisztították a vízelvezető árkokat, megszüntettek illegális szemétlerakókat, és gondozták az elhagyott infrastrukturális létesítményeket. Szintén ők végzik a turistautakat benövő törpefenyő metszését a magashegyi útvonalakon.

Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés