Ellentmondásos halálos baleset a Liptói-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/10/19
Hirdetés
Pénteken késő este a Zsári menedékház gondnoka tájékoztatta a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS) a menedékház melletti épületében lévő ügyeletesét, hogy nyoma veszett egy cseh turista csoportnak, akik a Baranyecről a Smreken keresztül túráztak a Zsári-nyeregbe és a menedékházba, de a késő estig nem érkeztek vissza. A gondnok hívására két hivatásos és két önkéntes hegyimentő indult az eltűntek keresésére, akik egy óra múlva találkoztak a csoport két tagjával, akik lassan ereszkedtek lefelé. Azonban még mindig hiányzott két személy, a keresés tehát tovább folytatódott. A keresést kiterjesztették a jelzett turistautakon kívüli területre is, ahol meglátták egy újabb turista lámpájának fényét, aki elvezette őket arra a helyre, ahol a csoport utolsó tagját hagyta.

A hegyimentők az iránymutatás alapján a Smrek alatti vályúban megtalálták az 58 éves turistát, aki azonban akkor már nem mutatott életjelet. A páros még világosban elindult lefelé, de a később szerencsétlenül járt férfi gyengesége és a kimerültsége miatt nagyon lassan haladtak. A kedvezőtlen körülmények közötti hosszú ás fárasztó, több órán át tartó küzdelem után az egyedül megtalált személy magára hagyta kollégáját, és egyedül indult tovább. A bajba került turisták még ilyen körülmények között sem kérték a hegyimentők segítségét. Tekintettel a bonyolult terepviszonyokra, a sűrű törpefenyőben megtalált holttestet a hegyimentők csak szombaton reggel szállították a Zsári-völgy torkolatához, ahol átadták az illetékes belügyi szerveknek.
Érdekes módon a topky.sk weboldal a HZS honlapjára hivatkozva úgy írja le a történetet, hogy az elsőként megtalált két személy elutasítottak minden segítségnyújtási szándékot. Ezután a hegyimentők az ő nyomaikat a hóban követve jutottak el a Smrekről lehúzódó vályúhoz, ahol megtalálták a szerencsétlenül járt turista holttestét. A hegyimentők a vályúba történő leereszkedés közben találkoztak a csoport utolsó keresett tagjával, aki állítólag szeretett volna segíteni a barátjának, és megpróbálta felvinni őt. Több órás erőfeszítés után azonban ott hagyta őt, és egyedül indult tovább. A két történet, bár azonos forrásból származik, kicsit ellentmond egymásnak…

Hirdetés
Hirdetés