Mégsem lesz belépődíj a nemzeti parkokban? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/25
Hirdetés
A Környezetvédelmi Minisztérium és a Környezetvédelmi Felügyelet nem tervezi belépődíj általános bevezetését a nemzeti parkokban és a védett területeken – közölte Maroš Stano, a szaktárca szóvivője. Mint arról korábban olvashattunk, a Hospodárské Noviny gazdasági lap szerint az Állami Környezetvédelmi Felügyelet (ŠOP) fizetőssé tenné a Magas-Tátra és a Pieninek védett területeire való belépést. Maroš Stano, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője szerint az illetékesek nem tervezik a belépődíj általános bevezetését. „Ez a környezeti tényezők miatt több helyszínen nem is lenne lehetséges” – mutatott rá. A szóvivő hozzátette: a hatályos törvények szerint már évek óta lehetséges az illeték szedése, de ezt nem ültették át a gyakorlatba, mivel a bevételek a központi környezetvédelmi alapba folynának.

A természetvédelmi törvény tervezett módosítása szerint az összeg már a Környezetvédelmi Felügyelethez kerülne. Az indítványról hétfőn tárgyaltak az állam képviselői az érintettekkel. Stano szerint jelenleg csak a Szlovák Paradicsom területére való belépésért kell fizetni, a befolyt összeget azonban a helyi önkormányzatok, nem pedig a környezetvédők kapják meg. „A törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy a Környezetvédelmi Felügyelet bevétele legyen az esetleges illeték. Az ŠOP jelenleg csak a kezelésében levő barlangokban szed belépődíjat” – magyarázta. Milan Boroš, az Állami Környezetvédelmi Felügyelet igazgatója nem kívánt válaszolni a tervezett törvénymódosítással kapcsolatos kérdésekre.
A szlovák jogrendben tervezett változtatás csak lehetőséget ad arra, hogy jegyvásárlásához kössék természetvédelmi területekre való belépést, ám azt nem írta elő. A természetvédők nem bánnák, ha fizetőssé válna a Tátra, de csak akkor, ha a bevétel a természetvédelmet erősítené. „Lehetőséget kell adni arra, hogy a befolyt pénz a helyben élő embereket és a természetvédelmet segítse. Ha Pozsonyba irányulnának ezek a pénzek, akkor ebből nem volna hasznunk” – mondta Ján Roháč az Ekopolis Alapítvány munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés