Furcsa és költséges mentések a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/27
Hirdetés
A Tátra nem csak fenséges és gyönyörű, de néha veszélyes és alattomos is. Tudják ezt a hegyimentők is, akiknek emiatt több, nem mindennapos beavatkozást kell végrehajtaniuk. A hegység északi oldalán dolgozó lengyel hegyimentők néha nagyon megizzadnak, többségében furcsa esetek következtében. Ha pl. a Tátrában kígyómarás éri az embert, nagyon fontos megjegyezni, hogy a kígyó milyen nagy volt, mivel a kígyó mérete jelzi a méreg erejét. „Minden attól függ, hogy a kígyó kicsi vagy nagy méretű, a megmart személy szenved-e valamilyen allergiában, és hogy milyen gyorsan terjed szét a méreg a szervezetben” – mondta Tomasz Wojcowchski hegyimentő.

Egy másik baleset sérültje kicsit komolyabb sérüléseket szenvedett, amikor is két fiatal turistát, útban az egyik hegycsúcsra lehulló kövek találtak el. A lehulló köveket valószínűleg elővigyázatlan turisták, vagy esetleg arra járó zergék indították el. Az egyik turista a lábán, a másik a fején szenvedett súlyos sérüléseket. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy kis méretű kövek találták el őket, máskülönben akár tragikusan is végződhetett volna az eset. „A lehulló köveket elindíthatják a zergék, lesodorhatja a felettünk folyó víz, vagy akár az emberek, akik az ösvény felettünk lévő részén járnak” – mondta Dominik Michalik hegyimentő.
A Tátrában sok turista számára az ott élő állatok jelentenek hatalmas vonzerőt. Ha azonban a turistaúton medvével találkozunk, az akár veszélyes is lehet. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) adatai szerint medvével történő találkozás miatt nem sok esetben kell közbeavatkozniuk, ennek ellenére a turisták a turistautakon viszonylag gyakran találkozhatnak medvékkel. A medvével történő találkozásról nem csak a hegységbe látogatók, de a Tátra szlovák oldalán élők is bőséges tapasztalattal rendelkeznek. „Egy nősténnyel és két kölykével történő találkozás a települések utcáin sokkot válthat ki az emberből, hiszen mindenki félti az életét” – mondta el egy helyi lakos. „Első és legfontosabb, hogy kerüljük a szemkontaktust, majd diszkrét módon, hirtelen mozdulatok nélkül fokozatosan távolodjunk el a medvétől ellenkező irányban” – mondta Miroslav Brezovský, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársa.
Augusztus közepén, egy szokásos hétköznap reggel, hajnali 3 óra előtt öt lengyel turista kérte a hegyimentők segítségét a Magas-Tátrában. Eredetileg a Gerlachfalvi-csúcsra indultak, de a visszaút során eltévedtek. Nem szenvedtek ugyan sérüléseket, de önállóan nem tudták folytatni az ereszkedést. Az információk szerint még hétfőn, késő délután jutottak fel a Tátra legmagasabb csúcsára, de mivel nem ismerték a terepet, tudatlanságukból kifolyólag rossz irányba kezdték meg az csúcsról történő leereszkedést. „A lengyelek könnyebb magashegyi terepről egyszer csak nehéz hegymászóterepre jutottak. Ha nem kérnek segítséget, akár közvetlen életveszélybe is kerülhettek volna” – mondta Jozef Janiga, a HZS vezetője. A lenygelek úgy gondolták, hogy a Gerlachfalvi-csúcsról a Batizfalvi-főszakadékon keresztül ereszkednek le, de akaratukon kívül egy nagyon kitett hegymászó terepre kerültek, amelyről kötél és megfelelő hegymászó felszerelés nélkül nem lehetett továbbjutni. Hat hivatásos hegyimentő indult a segítségükre, akik a Batizfalvi-tó közelében röviddel hajnal előtt a terep nehézségei miatt kérték a helikopter segítségét. A viharos szél miatt a pilóták nem merték megkockáztatni a csörlő alkalmazását, ezért le kellett szállniuk a Batizfalvi-tó közelében. A hegyimentők ezután gyalogosan mentek fel a Gerlachfalvi-csúcsra, és onnan közelítették meg a bajba jutott lengyeleket. Ezt követően kötéltechnika segítségével visszajuttatták a turistákat a csúcsra, majd immár együtt ereszkedtek le a Sziléziai-házhoz. A mentés miatt a bajba került lengyel turistáknak valószínűleg mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, a mentési költségeket balesetbiztosítás hiányában ugyanis saját zsebből kell, hogy kifizessék. A hegyimentők az eset kapcsán arra figyelmeztetnek, hogy a Gerlachfalvi-csúcsra nem vezet jelzett turistaút, ezért turisták csak hegyivezető kíséretével látogathatják a csúcsot. A szabályszegők megsértik a TANAP Látogatási rendjét, amely a nyilvánosság részéről már hosszú ideje heves bírálatok tárgyát képezi, emiatt a szakemberek annak módosítását készítik elő. Ugyanakkor a TANAP igazgatósága tárgyalásokat folytat a Hegyi Mentőszolgálattal arról, hogy súlyosabb büntetéssel szankcionálják a tilalom megszegőit. „Azok, akik megszegik a jelzett turistautakon kívül történő közlekedésre vonatkozó tilalmat, a természet védelméről szóló törvény egyes rendelkezéseit” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója. Azt szeretnék elérni, hogy a tilalom megszegőit a Járási Hivatalok, vagy a Környezetvédelmi Hivatal által kiszabott pénzbírsággal legyenek büntethetők, de legsúlyosabb büntetésként a házi őrizet is szerepel a készülő törvénytervezetben.

Hirdetés
Hirdetés