Sehol nem lehet jegyet venni a tátrai villamosra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/15
Hirdetés
A nyári hónapokban a túraútvonalakhoz hasonlóan a Tátra települései is túlzsúfoltak, a turisták azonban több problémát tapasztalhatnak a szolgáltatásokkal kapcsolatban. Sok esetben például menetjegy nélkül kénytelenek utazni a tátrai villamoson, mivel nem tudnak hol menetjegyet váltani. A vasúttársaság a költségek csökkentése és az utazás automatizálása miatt 2004-ben megszüntette a kalauzokat a tátrai villamoson, ám 2011-ben anyagi okok miatt úgy döntöttek, hogy visszaállítják a kalauzos rendszert. A vasúttársaság a jegyértékesítésből származó bevételek csökkenésével magyarázta a visszalépést, és a visszaállítás utáni évi 150 ezer € bevételek igazolták is ezt. Az ideiglenesnek szánt kalauzos rendszert eredetileg 2011. október végéig gondolták fenntartani azzal, hogy ez után az időpont után kiértékelik az eredményeket. A kalauzok végül is 2012 végéig dolgoztak a villamos és a fogaskerekű járatain.

A Szlovák Vasúttársaság (ŽSSK) 2013. január 1-én ismét bevezette az önkiszolgáló jegyváltó rendszert a tátrai vonalakon. „A vonatokon a vonatvezetőkön kívül nincs személyzet. Az utasok előre megváltott jegyekkel utazhatnak, amelyet felszállás után érvényesíteni kell” – mondta el a vasúttársaság Kommunikációs Osztályának vezetője. Az önkiszolgáló rendszer ismételt bevezetésének oka az egységes jegyvásárlási rendszer megvalósítása, valamint a pénzügyi költségek csökkentése volt.
A feltételek gyakori változtatása különösen a külföldi turistáknak és a Tátrába látogatóknak okozhat gondot. Ebben a helyzetben megjelentek a tátrai vonalakon a potyautasok, de ez elsősorban az elegendő számú jegyvásárlási lehetőség hiányának tudható be. A villamos legtöbb megállójában ugyanis nincsen sem jegypénztár, sem pedig jegykiadó automata, a vonatokon pedig nem lehet jegyet vásárolni, erre SMS-ben sincs lehetőség. Az alsótátrafüredi villamosmegállóban várakozó egyik utas elmondta, hogy a szolgáltatások színvonala a Tátrában hosszú évek óta sok kívánnivalót hagy maga után. A megállóhelyeken szükség lenne jegykiadó automatákra, ami bár apróságnak tűnik, mégis jelentősen rontja a Tátrában tartózkodók komfortérzetét. Véleménye szerint a magashegyi túra tervezése során arra is gondolni kell, hogy melyik megállóban tud majd jegyet vásárolni a visszaútra.
A menetjegyet a kalauzoknál sem lehet megvásárolni, mivel ezek jelenleg nincsenek a tátrai villamoson, helyettük vannak viszont ellenőrök. A jegy nélkül utazóknak 30 € összegű bírságot kell fizetniük, és egyúttal meg kell fizetni a teljes viteldíjat. A jegyvásárlással összefüggő gondokat csak részben enyhíti a Magas-Tátrába érkezők által igénybe vehető Tatry Card kedvezménykártya, mellyel a szállóvendégek ingyenesen utazhatunk a tátrai villamoson. A vasúttársaság a Tátrában a Pozsonyihoz és a Kassaihoz hasonló önkiszolgáló jegyértékesítési rendszert vezetett be. „Az érvényes menetjegyeket saját pénztárainkban, vagy pedig szerződéses partnereinknél lehet megvásárolni, jelenleg mintegy 40 helyszínen” – mondta el a szóvivő. A jegyvásárlás elérhetőségét a nyitvatartási idő, valamint a partnerek értékesítési rendszere akadályozhatja. A lehetséges jegyvásárlási pontok elérhetősége az összes megállóhelyen ki vannak függesztve. „Az értékesítési hálózat nagysága elegendő, de az értékesítés fokozása érdekében a jövő évtől kezdődően bevezetjük a villamos vezetőjénél történő jegyvásárlási lehetőséget” – tette hozzá a szóvivő. Az így megváltott jegy azonban drágább lesz, mivel ott csak egy napra szóló menetjegyet lehet majd vásárolni 4 €-ért. Ezzel szemben az egy útra érvényes menetjegy ára a távolságtól függően 50 cent és 2 € között mozog.
A vasúttársaság más jegyértékesítési lehetőségeket is kipróbált a Tátrában, sajnos sikertelenül. „Teszteltük a jegykiadó automatákat, 2006-ban 15 helyszínen állítottuk fel ezeket, melyek a vandalizmus áldozataivá váltak. Az automatákat szinte folyamatosan feltörték, ezért üzemen kívül kellett helyezni őket. A társaság vizsgálja az SMS-ben történő jegyvásárlás lehetőségét is, a mobilszolgáltatókkal azonban eddig még nem jött létre megállapodás.
A Tátrában tapasztalható rugalmatlan, gyakran változó jegyértékesítési rendszert nem csak a látogatók, hanem a helyi vállalkozók is kritizálják. Az egyik turisztikai szövetség munkatársa úgy látja, az utazási szolgáltatások színvonala a Tátrában hosszú ideje problémát jelent. „A közlekedési rendszerek gyakori megváltoztatása az emberek többségét összezavarja, mivel legtöbbjük csak évente egyszer jön el a Tátrába. Az a tény, hogy a látogatók sok helyen nem tudnak jegyet váltani, nagy hátrányt jelent a tömegközlekedésre nézve” – mondta el Tomáš Huber.

Hirdetés
Hirdetés