Magyar turistát mentettek a hegyimentők Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/04
Hirdetés
Nehéz éjszakájuk volt szombaton a hegyimentőknek a Magas-Tátrában, több bajba jutott turistának segítettek, köztük egy 24 éves magyar természetjárónak. A magyar fiatalember edzőcipőben, közönséges hátizsákkal és mobiltelefon nélkül vágott neki a Késmárki-csúcsnak, ahova nem vezet jelzett turistaút. A hegy nyugati oldaláról próbált lejutni, de eltévedt  a nehéz terepen és sötétedésig nem tudott biztonságos helyre jutni. Mivel a magyar fiatalembernél nem volt mobiltelefon, fényjelzéssel próbálta magára felhívni a figyelmet. Szerencséje volt, észrevette őt két cseh turista a Kő-pataki-völgyből, akik éjjel két órakor riasztották a hegyimentőket az eltévedt magyar turistához.

Két hegyimentő indult a bajba jutott férfi segítségére, akik hajnali 5 óra körül akadtak a nyomára. A magyar turista olyan helyen tartózkodott, ahova semmilyen irányból nem vezet járható út. A hegyimentők azonnal értesítették a poprádi helikopteres mentőegységet, amely csörlős kötél segítségével kimentette szorult helyzetéből a felelőtlen természetjárót, akit az ótátrafüredi helikopterállomásra szállítottak.
A Markíza televízió internetes portálján rámutat: a magyar turista megfelelő felszerelés nélkül vágott neki a rendkívül nehéz terepnek, s nem vette figyelembe, hogy a Késmárki-csúcsra nem vezet járható, turistajelzésekkel ellátott út. A 24 éves fiatalember csak egy szabadidőruhát és egy hegymászásra alkalmatlan edzőcipőt viselt. A hegyimentők szerint az volt a szerencséje, hogy a nála lévő fényjelzővel fel tudta hívni magára a figyelmet, s ez megmentette az életét.
Hirdetés
Hirdetés