Jegyelővétel a Kasprowyra – nincs több sorban állás Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/05
Hirdetés
Szinte minden Zakopanéba érkező turista vágyálma, hogy felvonóval felmenjen a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch). Főszezonban azonban, mielőtt eljutunk a vagonokba történő beszállást lehetővé tevő jegypénztárhoz, sokszor 5 órás sorban állás vár ránk. Ez az idegőrlő sorban állás azonban néhány hónapja elkerülhető! A Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb attrakciójának számító felvonóra ma már várakozás nélkül, az interneten is lehet jegyet váltani. „A Lengyel Kötélvasutak (Polskie Koleje Linowe, PKL) az érdeklődők számára néhány hónapja az általa üzemeltetett valamennyi felvonóra lehetővé tette az interneten történő jegyelővételt” – mondta a cég marketing munkatársa. „Azt szeretnénk, hogy ennek köszönhetően az emberek ne hosszú sorban állással, hanem a természet látnivalóinak felkeresésével töltsék idejüket. Erre eddig nem volt lehetőség, csupán a turisták 10 %-a vásárolta meg menetjegyét elővételben” – tette hozzá a szakember.

A tények önmagukért beszélnek, július utolsó hétvégéjén, csütörtöktől vasárnapig valóban csak 5 órás sorban állás után lehetett feljutni a felvonóra. A Gubałówkára vezető siklónál nem volt ekkora sor, de ott is átlagban 2 órát kellett várni arra, hogy az ember beszállhasson a vagonba. Ezekből a szituációkból az itt is feltűnő nepperek természetesen megpróbálnak hasznot húzni, akik felajánlják a helyüket a sorban, vagy előre váltott jegyet kínálnak eladásra. Kuźnicéban több huzavona is történt már ilyenek miatt.
„A jegyeket a világhálón ugyanazon az áron lehet megvásárolni, mint a pénztáraknál” – mondta Piotr Gosek, a PKL elnöke. „Minek töltsünk órákat sorban állással a hőségben, ha azonnal is felmehetünk a csúcsra? Ennek egyetlen feltétele, hogy az érdeklődők legkésőbb 3 nappal a tervezett utazás előtt felkeressék honlapunkat (www.pkl.pl), és ott a bal oldali mezők kitöltésével, regisztráció nélkül megvásárolják az e-jegyet. A mezők kitöltése után amennyiben az általuk igényelt időpontra van szabad hely, akkor a mezők alatti sárga nyílra kattintva megjelennek a választható e-jegyek. Ezután a megfelelő jegyet kosárba tesszük, majd befejezzük a vásárlást, és a kinyomtatott menetjeggyel beállunk az elővételben jegyet váltók részére fenntartott sorba. Tisztában vagyunk vele, hogy nyaralás közben nincs mindenkinek internet hozzáférése, de a jegyelővétel akár internet kávézókban is megoldható” – tette hozzá a PKL vezetője.
„Én is így vettem jegyet” – mondta el egy turista, akivel vasárnap találkozott az újságíró Kużnicéban. „Itt voltam hétfőn, és amikor megláttam, milyen hosszú sor áll a pénztárak előtt, úgy gondoltam, lemondok a felvonóról. Valaki azonban szólt, hogy lehetőség van e-menetjegy vásárlásra, és úgy döntöttem, élek a lehetőséggel. Eltoltam az utazás időpontját, és elővételben megvettem a menetjegyet. Így biztosra megyek, a fárasztó sorban állás helyett nyugodtan érkezem fel a csúcsra”.

Hirdetés
Hirdetés