Vandál rongálás a Halastóhoz vezető úton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/15
Hirdetés
Szándékos károkozással és közösség elleni nyilvános izgatással vádolták meg azt a 22 éves lengyel fiatalembert, aki július 7-én, vasárnap este három társával festékszóróval graffitiket festett fel a Halastóhoz vezető úton az úttestre, valamint az út mentén található támfalakra és nagyobb sziklatömbökre. A férfi bűnösnek vallotta magát, és önként vállalta a tettéért kiszabandó büntetést, melynek mértékét bíróság fogja megállapítani. A férfi három társát a bírósági meghallgatás után vádemelés nélkül szabadon bocsátották, mivel bebizonyosodott, hogy a négyfős társaságból csak a megvádolt 22 éves fiatalember használta a festékszóró sprayt, a többiek csak tanúi voltak a barbár tettnek.

A körülményeket figyelembe véve a vádlott meghallgatását végző bíró 2.000 złoty óvadékot állapított meg az előzetes letartóztatás alóli mentesség feltételeként. A korábban csak szándékos károkozással megvádolt férfi elleni vád közösség elleni nyilvános izgatással is kibővült, mivel a fiatalember antiszemita feliratot is felfestett az egyik sziklára.
A magáról megfeledkezett, agresszív, a mellettük elhaladó turistákat hangosan molesztáló társaság vasárnap az esti órákban a Halastóhoz vezető aszfaltúton randalírozott. A 22 éves férfi az úttestet, valamint az utat szegélyező támfalakat és nagyobb sziklatömböket fújta le kék és fehér színű festékszóróval. az alábbi feliratokat fújva az aszfaltra és a sziklákra: „Wisła pany”, „Wisła Kraków wita”, „Wisła Armia”, valamint a közösség elleni izgatás vádját megalapozó „Anty Jude”. Ilyen feliratok korábban már többször megjelentek Zakopanéban a házak falán, de a nemzeti parkban eddig nem volt példa ilyen vandalizmusra. Viselkedésüket végül néhány járókelő elégelte meg, ők értesítették a rendőrséget este 8 óra magasságában.
A feliratok még nem lettek eltávolítva, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) még keresi a vállalkozót, aki elvégezné ezt a feladatot. Az állami vagyonban okozott szándékos károkozás Lengyelországban akár 5 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható, a közösség elleni nyilvános izgatás büntetési tétele pedig 3 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés