Nem zárják le a Sas utat (Orla Perć) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/01
Hirdetés
Ez a legveszélyesebb turistaút a Lengyel-Tátrában. 2012-ben öt ember vesztette életét az útvonalon, és a Sas út az idei nyári magashegyi turistaszezon kezdetén is túl nagy kihívást jelentett egy turistának, kirándulása tragikus véget ért. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) tisztában van azzal, hogy milyen nehézségei vannak az útvonalnak, mégsem szeretnék korlátozni az útvonal használatát. „Hacsak nem érkezik hozzánk erre irányuló kérelem, nem várható a Sas úthoz való hozzáférés korlátozása” – mondta Zbigniew Krzan, a TPN igazgatóhelyettese. „Erre irányuló kérelem esetén megvizsgáljuk a helyzetet, addig azonban nem tervezünk változtatást” – tette hozzá.
A Sas út 1906-ban történt megnyitása óta több mint 100 ember vesztette életét ezen a turistaúton. Ennek ellenére a TPN nem tervezi, hogy korlátozza a turistaút használatát. „Nem fogjuk lezárni a Sas utat, mert akkor lezárhatnánk más veszélyes útvonalakat is. A következő lépésként pedig talán le kellene zárni a Giewontot. Nem zárhatjuk le a Tátrát. Az országos közlekedési útvonalak több kereszteződése sokkal veszélyesebb ennél” – mondta Krzan.

„Az emberek szabadok, és azt tehetnek, amit akarnak. Miért kellene korlátozni a Sas út használatát? Ez egy történelmi hagyományokkal rendelkező útvonal” – mondja a TPN illetékese, és hozzáteszi, hogy nem kívánják megváltoztatni ezt a hagyományt. A TPN, mint a tátrai útvonalak fenntartója minden lehetséges fórumon hangsúlyozza, hogyan kell viselkedni a turistáknak a hegyekben, közzéteszi az útvonalak veszélyeit, valamint a hegyekben várható nehézségeket. „Ezek az információk megtalálhatók Zakopanéban, a turistaútvonalak kezdeténél található információs táblákon, a menedékházakban, és természetesen az interneten” – sorolja az igazgatóhelyettes. Ugyancsak tájékoztatják a turistákat arról, hogy a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) folyamatosan felülvizsgálja a beépített biztonsági eszközök, így különösképpen a láncok és létrák műszaki állapotát.
2006-ban, egy 20 éves turistának a Sas úton történt tragikus halál után társadalmi kezdeményezés alakult annak érdekében, hogy zárják le a Lengyel-Tátra egyik legnehezebb turistaútját a turisták előtt. A Tátrai Nemzeti Parknak címzett beadványt több mint 10.000 ember írta alá. A TPN azonban úgy döntött, hogy a turistautat továbbra sem zárja le, hiszen bárki, aki magashegyi kirándulást tervez, tisztában kell legyen a rá leselkedő veszélyekkel. A Tátra – csakúgy mint minden más magashegység – jelzett turistaútjait mindenki csak saját felelősségére használhatja.
Hirdetés
Hirdetés