Menguszfalvi-völgy – Magas-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/10
Hirdetés
A Menguszfalvi-völgy. Fotó: ephoto.sk
A 8 km. hosszú, déli irányban nyitott Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) a Magas-Tátra déli részének egyik legnagyobb és legszebb völgye. A Poprádi-gerinc (Popradský hrebeň) a fővölgyet két jelentős völgyre osztja: keletre található az Omladék-völgy (Zlomisková dolna), amely felső részén további két kisebb, északi irányú völgyre, a Ruman-völgyecskére (Rumanova dolina) és a Sárkány-tavi-völgyre (Dračia dolinka) nyílik. A fővölgy északi része szintén két katlanra nyílik, ezek a Békás-tavi-völgy (Žabia dolina) és a Hincó-tavi-katlan (Hincova kotlina). A hatalmas sziklafalakkal határolt fővölgyet keleti oldalán a Koncsiszta (Končistá) gerince választja el a Batizfalvi-völgytől (Batizovská dolina), észak-északkeleti részén pedig a Tátra főgerincének egy része a Poduplaszki-völgytől (Bielovodská dolina) és a lengyel oldalon fekvő Halastavi-völgytől (Dolina Rybiego potoku). Nyugaton a Hincó-völgytől (Hlinská dolina) és a Malpomapataki-völgytől (Mliynická dolina) a Kriván-szárnyvonulat főtengelye, illetve az ebből elágazó Bástya-gerinc (Hrebeň Bášt) határolja.

A Menguszfalvi-völgyet számos ismert és fontos csúcs határolja, olyanok, mint a Koncsiszta, Márta-csúcs (Zlobivá), Ruman-csúcs (Rumanov štít), Ganek (Ganek), Tátra-csúcs (Vysoká), Tengerszem-csúcs (Rysy), Nagy-Békás-csúcs (Žabí štít), Ökör-hát-torony (Volia veža), Menguszfalvi-csúcsok (Mengusovské štíty), Csubrina (Čubrina), Kapor-csúcs (Kôprovský štít), valamint a Bástya-gerinc, rajta a Hátsó-Bástya (Zadná Bašta), a Sátán (Satan) és a Pátria (Patria).
A völgy középső részén, az erdőövezet felső határán fekszik a völgy talán legismertebb tava, a Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m), partján a Poprádi-tavi menedékházzal (Popradská chata, 1500 m). A Békás-tavi-völgy északkeleti irányú oldalvölgyében, a Hunfalvy-völgyecskében (Kotlinka pod Váhou) található a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza, a Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m).
A Hincó-tavi-katlan. Fotó: ttstudio.sk
A Menguszfalvi-völgy igen gazdag tavakban. A Hincó-tavi-katlanban fekszik a Tátra szlovák ol­dalának legnagyobb és legmélyebb tava, a tátrai gleccsertavak legnagyobbikaként számon tartott Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso, 1946 m, 20,08 ha, 53,7 m mély). A turistaúttól balra, egy kisebb domb mögött bújik meg a Kis-Hincó-tó (Malé Hincovo pleso, 1923 m, 2,22 ha, 6,1 m mély), amelyet a Felső-Kapor-hágóra (Vyšné Kôprovské sedlo, 2180 m) vezető turistaútról láthatunk. A Simon-torony (Žabí kôň, 2291 m) ál­tal uralt Békás-tavi-völgyben, a Tengerszem-csúcs (Rysy) és a Hunfalvy-hágó (Váha) lejtői alatt fekszenek a Békás-tavak (Žabie plesá). A Békás-ta­vak elnevezés három tavat jelöl, közülük az egymás mellett fekvő Nagy-Békás-tó (Veľké Žabie pleso, 1919 m, 2,26 ha, 7 m mély) és a Kis-Békás-tó (Malé Žabie pleso, 1919 m, 1,12 ha, 13 m mély) az ismertebb, előbbi partján vezet a Tengerszem-csúcsra vezető piros jelzésű turistaút. E két tótól magasabban fekszik a katlan harmadik tava, a kicsiny Felső-Békás-tó (Vyšné Žabie pleso mengusovské, 2053 m, 0,17 ha). A tavak valószínűleg a nagyobbik tóban található hatalmas szikláról kapták érdekes nevüket, amelynek legfelső köve K-ről nézve guggoló békához hasonlít. További, de már kisebb tavakat találunk az Omladék-völgyben és ennek mellékvölgyeiben. A Jeges-tavi-csúcs (Popradský Ľadový štít) nyugati lejtői alatt fekszik az Omladékvölgyi-Jeges-tó (Ľadové pleso v Zlomiskách, 1925 m, 2,1 ha, 10 m mély), a Sárkány-tavi-völgyben található a Sárkány-tó (Dračie pleso, 1961 m, 1,7 ha, 16 m mély), és a Ruman-völgyecskében fekszenek a Ruman-tavak (Rumanové plesá). Közülük a legnagyobb a Ruman-tó (Rumanovo pleso, 2090 m, 0,25 ha), ezen kívül még két kisebb tó, a Felső-Ruman-tó (Vyšné Rumanovo pliesko, 2120 m, 0,04 ha), valamint az Alsó-Ruman-tó (Nižné Rumanovo pliesko) található itt.
A Menguszfalvi-völgy megközelítésének egyik lehetséges módja, ha Csorbatóról indulunk a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála), ezen 1 óra alatt érhetünk el a Poprádi-tóhoz. A tó másik lehetséges megközelítési útvonala a tátrai villamos Poprádi-tó megállóhelyétől induló kék jelzésű, szilárd burkolatú út, amelyen szintén kb. 1 óra alatt juthatunk el a Poprádi-tóhoz. A Poprádi-tótól a kék jelzésű turistaút vezet a Menguszfalvi-völgybe, ezen kb. 20 perc alatt érkezünk meg a Hincó-tavi-katlanba és a Békás-tavi-völgybe vezető útelágazáshoz. Innen a piros jelzésű szerpentint követve előbb a Békás-tavakat (Žabie plesá), majd a tavakat elhagyva a Hunfalvy-völgyecskében lévő Hunfalvy-völgyi menedékházat érhetjük el, nagyjából 2 óra alatt.
Hirdetés
Hirdetés