Gyönyörű film a Tátráról siklóernyőről Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/30
Hirdetés
Az alábbiakban egy, a Tátra felett a Tátra-csúcstól a Vésett-kőig tartó, a Tengerszem-csúcs felett átívelő siklóernyős repülés látványos filmkockáit láthatjuk. Az egyik pilóta, egyben a film készítője, Paweł Faron szerint – aki tapasztalt hegymászó és siklóernyős – a Tátra felett repülni sohasem könnyű. A sziklás hegység speciális terület, ahol a szél komplikált módon fúj, és nem könnyű megtalálni a megfelelő helyszínt a leszálláshoz. És ha ez nem lenne elég, a Tátrai Nemzeti Park területéről tilos felszállni, így ahhoz, hogy Lengyelország legmagasabb hegyei fölött élvezhessük a repülést, először valahonnan oda kell repülni. Mivel Paweł Żywiecben (a Sziléziai vajdaságban, a szlovák határtól 26 km-re) él, általában a közeli Skrzyczne vagy a Żar csúcsairól szokott felszállni. Néha engedélyt kap a Tátra szlovák oldalán, pl. a Lomnici-lejtőn történő felszállásra is.

A Tátra-csúcstól a Vésett-kőig 2012 augusztusában

„Repültem már sok szép helyen a világban, pl. a Dolomitokban, vagy az alpesi csúcsok gleccserei fölött, a Tátrában azonban minden repüléshez különleges érzések társulnak” – mondja Paweł. „Amikor sportversenyen repülök, csak az eredmény számít. Akkor nincs időm, hogy a tájban gyönyörködjek. De a Tátra fölött csak a látványért és az élvezetért repülök. Régóta ismerem ezeket a hegyeket, sok éve járom már útjait, a siklóernyőzéssel pedig más nézőpontból is megismerhetem” – tette hozzá.

Repülés a Kriván fölött 2011 szeptemberében

Ebben az évben Paweł Faron egyedüli lengyelként indul a Red Bull X-Alps elnevezésű versenyen, amely az egyik legkeményebb kalandverseny a világon. A versenyzőknek csaknem 900 km-t kell legyőzniük hegyvidéki területen, miközben csak gyalog vagy siklóernyővel mozoghatnak, a körülményektől függően. „A verseny nagyon látványos, és élőben is közvetítik, ezért már most a képernyők elé hívok mindenkit július 7-én” – fejezte be a siklóernyős.

Forrás és fotó: http://deser.pl
Hirdetés
Hirdetés