„Valóságshow” kezdődik a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/17
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában hamarosan megvalósul az első „tátrai valóságshow”, a környezetvédők ugyanis kamerákat helyeznek el a nemzeti parkban. Ezután videokamerák helyettesítik majd a tátrai számlálóbiztosokat a hegység lengyel oldalán, így megszűnik a turistaösvények látogatóinak hagyományos számlálása. A környezetvédők a kameráknak köszönhetően tájékozódhatnak a túrázók számáról és a turisták viselkedése sem marad titokban. Az illetékesek könnyen nyakon csíphetik majd azokat, akik nem a kijelölt utakon haladnak, hanem veszélyes szakaszokon próbálják útjukat rövidíteni, ez ugyanis minden évben számos baleset oka.

„Félreeső helyeken, a turistaösvények mögött szereljük majd fel a kamrákat, hogy láthassuk, mozognak-e ott emberek” – árulta el Szymon Ziobrowski, a lengyelországi Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgató-helyettese a JOJ televízió riporterének.
A lengyeleknek már vannak tapasztalatai hasonló kamerarendszerek működtetésével. Ez alkalommal a kihívást az jelenti, hogy nagy magasságban kell a műszaki eszközöket elhelyezni, ahol a fák lombja nem akadályozza a megfigyelést. Arra mindenesetre ügyelnek, hogy a turisták a kamerákat ne vehessék észre, sok külföldi túrázót ugyanis zavarna s véleményük szerint kémlelő kamera látványa, a lengyelek viszont már hozzászoktak az ilyen védelmi rendszerhez.
A Tátra szlovák oldalán nem kerülhet sor hasonló lépésre, mert hiányoznak a kamerarendszer megvásárlásához és felszereléséhez szükséges anyagiak. Emiatt a hazai környezetvédők 40 éve hagyományos módszerrel védik a természetet: minden évben egyenként megszámolják az ösvényeken haladókat – mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. 
Hirdetés
Hirdetés