Wahlenberg-tavak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/24
Hirdetés
A Furkota-völgy felső részében, pontosabban a völgy harmadik és negyedik teraszán, a Magas-Tátra egyik legkedvesebb, legbensőségesebb szegletében találhatók a Wahlenberg-tavak. Nevüket a neves svéd botanikusról, a tátrai természet egyik első kutatójáról, Goran Wahlenbergről (1780-1851) kapták, aki ugyan nem járt a tavaknál, de 1813-ban kutatott a Tátrában.
A csaknem az egész katlant kitöltő, a fotón látható Felső-Wahlenberg-tó a Furkota-völgy legfelső völgyteraszán található, a Furkota-csúcs (2404 m) déli lábánál, 2157 méter tengerszint feletti magasságban. Ez a második legmagasabban fekvő, egyben hatodik legmélyebb tó a Tátrában, területe 5,18 hektár, legmélyebb pontja 21 méter. A tónak nincs sem látható befolyása, sem kifolyása. Fő jellemzője az ál­talában 270 na­pig tartó jégta­karó, vizének átlagos évi hőmérséklete 6 C°.
Az Alsó-Wahlenberg-tó a Furkota-völgy harmadik teraszán fekszik, 2053 méter magasságban. Területe 1,62 hektár, mélysége 8 m. A tónak rendhagyó felületi befolyása és kifolyása van. A felszín alatti kifolyásából képződik valamivel később a Furkota-patak, amely majd a Fehér-Vágba ömlik.
A Wahlenberg-tavak megközelítése:
- Csorbatóról a Malompataki-völgyön és a Lorenz-hágón keresztül az egyirányú sárga jelzésen.
- Csorbatóról a piros jelzésű felső turistaúton, majd a Furkota-völgybe elágazó sárga jelzésen (ebből az irányból csak a Felső-Wahlenberg-tóig!)
Forrás: http://kamnahory.sk, 250 tátrai túra; Scheirich László: Emberek, sziklák, századok, Fotó: wikimedia.org
Hirdetés
Hirdetés