Lovaskocsival a Halastóhoz – érvek és ellenérvek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/29
Hirdetés
„Amennyiben megerősítik azt az értesülésünket, hogy az elmúlt évben 36 lovat kellett a vágóhídra küldeni a Halastóhoz turistákat szállító lóállományból, az lesz az „utolsó szög a koporsóban” a Halastóhoz közlekedő kocsikat vontató állatok védelmében indított harcban” – mondta el Szymon Ziobrowski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) egyik vezetője. Szavai választ jelentenek arra a jelentésre, amelyet a természetvédők az állatvédő aktivisták jelzése alapján március közepén tettek közzé. Ebben az áll, hogy a fuvarozáshoz alkalmazott lovak egyharmada nem bír ki többet, mint 3 hónapot ebben a munkában. „Mi már régen riadót fújtunk, de senki sem hitt nekünk, most már viszont bizonyítékokkal is rendelkezünk minderre” – mondta el Beata Czerska, az állatkínzás ellen küzdő társaság vezetője, majd mutatja a vizsgálat során összegyűjtött dokumentumokat.

Az eredmények azt mutatják, hogy a 284 itt dolgozó lóból, amelyeket az állatorvosok 2012 nyarán regisztráltak, 3 elpusztult, 36 a vágóhídon fejezte be életét (ezeknek az átlagéletkora 9 év volt), és további 49 ló sorsa ismeretlen. „A legtöbb levágott állat élete rögtön a nyári szezon után véget ért. A turisták szállításához használt lovak munkája úgy ér véget, hogy utána már semmilyen más munkára nem lehet alkalmazni őket. Sajnálatos, hogy annak ellenére, hogy joguk van kiváltani a góraloktól minden lovat, egészen mostanáig nem lehetett tudni, hány állat végezte a vágóhídon. Kíváncsi vagyok, mit lép ezek után a nemzeti park, amely a fuvarosok munkáját felügyeli” – mondja az állatvédő. Mindenesetre az állatvédők március 26-án aláírásgyűjtésbe kezdtek céljuk elérése érdekében. Azt állítják, hogy a lovak túl keményen dolgoznak, a fuvarosok pedig megszegik a nemzeti parkkal kötött megállapodásukat.
„Azok a lovak, amelyek nem képesek dolgozni, a megállapodásban foglaltakkal szemben a vágóhídra kerülnek, vagy rejtélyes módon eltűnnek. A nemzeti park és a fuvarosok között kötött megállapodás szerint az állatvédőknek elővásárlási joga van a lovakra, de senki sem tájékoztat minket az állatok sorsáról. A fuvarosok orránál fogva vezetik a nemzeti parkot, és nem tesznek eleget a megállapodásban foglaltaknak” – mondta el Dominik Nawa, egy állatvédő szervezet munkatársa. A természetvédők azt mondják, 2011. szeptemberétől 4 ló pusztult el a Halastóhoz vezető útvonalon munka közben, és ugyanebben az évben 13 olyan ló dolgozott itt, amelyről már korábban megállapították, hogy tartósan munkaképtelen.
Az állatvédők bejelentették, hogy arra törekszenek, hogy a TPN tiltsa meg a lovak használatát a Halastóhoz vezető útvonalon. E várakozásukat az is indokolja, hogy 2012 nyarán, amikor a Hajfű-tisztáson kidőlt a Bohun nevű ló, és a lovaskocsi hajtója megpróbálta ezt eltitkolni, a nemzeti park egyik vezetője, Szymon Ziobrowski azt mondta, hogy amennyiben a fuvarozók még egyszer megpróbálják becsapni őt, megszüntetik a lovaskocsik közlekedését ezen az útvonalon. „Ezért ha az állatvédők jelentésében írtak beigazolódnak, a fuvarosoknak számolni kell a következményekkel” – mondta a TPN előbb említett vezetője. „De ez az utolsó lehetőség. Először is ellenőrizni kell a jelentés hitelességét. Ez nem könnyű, mert fizikailag nekünk még senki nem mutatott semmit” – tette hozzá a vezető.
Figyelembe kell venni azt a lehetőséget is, hogy a fuvarosok más mezőgazdasági termelőknek eladták a lovakat (több mint 70 ilyen megállapodásról van tudomása a nemzeti parknak), és csak az utóbbiaktól kerültek a lovak a vágóhídra. „Ez a folyamat nem ellentétes a fuvarosok és a nemzeti park között kötött megállapodással” – mondta Ziobrowski.
Az állatvédők jelentésében írtakkal egyáltalán nem értenek egyet a fuvarosok. „Ami ebben a jelentésben szerepel, hazugság” – jelentette ki Stanisław Chowaniec, a Halastóhoz közlekedő fuvarosok szövetségének elnöke. „Nem tudom, ezek az emberek miért mondják azt, hogy 36 lovat a vágóhídra küldtünk, 3 másik pedig összerogyott. Valójában egy ló áramütést szenvedett, a vágóhídra pedig mi, az összesen kb. 150 fuvaros 30 lovat küldtünk, de nem 2012-ben, hanem az elmúlt 3 évben. A jelentés visszavonását és bocsánatkérést várunk” – tette hozzá.
„Nem hinném, hogy tévedés van a jelentésben” – mondta egy interjúban Paweł Sajak. „A tátrai lovak sorsát vizsgálva megküldtük a Lengyel Lótenyésztők Egyesületének azt a listát, amelyen kb. 300 ló neve és nyilvántartási száma szerepel. Ezeknek az állatoknak volt 2012-ben engedélye ezen az útvonalon dolgozni. Az egyesülettől, amely korábban chipekkel látta el az itt dolgozó lovakat, azt a választ kaptuk, hogy ezek közül 36 állat a vágóhídon fejezte be életét. Kétlem, hogy ez egyesület hazudott volna, miért tenne ilyet?” – fejezte be a természetvédő.
A TPN igazgatója, Pawel Skawiński viszont azt állítja, a Lengyel Lótenyésztők egyesülete tagadja, hogy bármilyen szervezetnek kiadta volna a fenti adatokat. Ezek alapján nem lehet tudni, mi az alapja az állatvédők által készített jelentésnek. „Az az ötlet, hogy megszüntessük a lovak munkáját a Tátrában, vagy valamivel kiváltsuk a lovaskocsikat ezen az útvonalon, azzal a következménnyel jár, hogy az itt dolgozó kb. 300 ló nagy részét a vágóhídra küldjük, hiszen a környezetvédők nem tudják megvásárolni az összes lovat. Ha a Tátraalján nem dolgoznak munkalovak, akkor teljesen eltűnhet ezeknek az állatoknak a tenyésztése” – mondta Skawiński.
A nemzeti park mindazonáltal az idei nyári szezontól kezdve kamerarendszerrel is szeretné ellenőrizni a turisták szállítását végző lovak munkáját. Bukowina Tatrzańska polgármestere elmondta, hogy a Halastóhoz induló turisták lovaskocsival történő szállítására jelenleg 60 engedély van kiadva. Az útvonalon naponta 20 lovaskocsi közlekedhet, egy-egy kocsi 14 személyt szállíthat.
Hirdetés
Hirdetés