A Tátrában is tilos hóvirágot szedni! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/10
Hirdetés

A melengető napsugaraknak és az olvadó hónak köszönhetően már a Tátrában is bújik elő a hóvirág, melynek szedése azonban a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén is tilos. Azokat, akik akár csak egy szál hóvirágot is letépnek, a nemzeti park erdőőrei szigorúan megbüntetik. Az elmúlt években sajnos elég sok ilyen esetre került sor. A hóvirágok letépésért kiszabható bírság felső határa Szlovákiában 3.300.- €. Ekkora összeg kiszabására azonban csak akkor kerülhet sor, amennyiben a szabályszegésre az öt védettségi fokozatba sorolt nemzeti parknak legalább a harmadik, vagy magasabb védettségi fokozatú területén kerül sor.

Az ellenőrzés többnyire erdőőrök által történik. Ezeken a területeken tilos nem csak a hóvirág, hanem minden más erdei termés és gyümölcs gyűjtése is, a gyakorlatban azonban ilyen nagy összegű bírságok nyilvánvalóan nem mindennaposak.
„Az erdőőrök 2012-ben 1.254 esetben jártak el szabályszegés miatt, ebből 152 esetben szabtak ki bírságot, összesen 1.470. € összértékben. Hogy ebből hány esetben került sor intézkedésre hóvirág letépése miatt, arról sajnos nincs külön adatunk” – mondta el Lenka Burdová, a TANAP Állami Erdészet képviselője. Hozzátette, hogy már a Tátrában is kibújtak a hó alól az első hóvirágok. „A hóvirág a Tátrában csak olyan helyeken nő, ahol azokat a tátrai települések lakói elültették” – tette hozzá. A harang alakú, hófehér szirmokból álló hóvirág kedvező körülmények között akár 20 cm-re is megnő, és akár -10°-ig ellenáll a fagynak. A növény alkaloidokat tartalmaz, ezért mérgező. Szlovákiában 2003-tól védett.
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: fotky.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés