Lavina a Nagy-Tarpataki-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/27
Hirdetés


Február 26-án, kedden, a Francia-vályúban szerencsésen végződött lavina mellett a Zsári-völgyben is több lavina jött le a hegyoldalakról. Már tegnap beszámoltam a Jalóci-dombról egymás után lecsúszott két lavináról, egy szemtanú pedig messziről látta, hogy két síalpinista síelés közben a Placslivó lejtőjén indított el lavinát, amiből azonban szerencsésen sikerült kimenekülniük.
Nem volt ilyen szerencséje annak a cseh hegymászónak, aki tegnap társaival a Nagy-Tarpataki-völgyben, a Közép-hegység délkeleti gerincére (Svištový štít) szeretett volna feljutni.

Felérve a gerincre egyikük ismeretlen okból elvált társaitól, és jobbra, a sziklagerinc alatt indult a csúcs felé. Néhány tíz méter megtétele után azonban lavinát indított el, amely magával sodorta őt a Törmelék-tó (Pusté pleso) irányába.
A balesetet csak az esti órákban jelentették a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS), amikor a csoport tagjai visszaértek a Hosszú-tavi menedékházba, és észlelték, hogy egyik társuk hiányzik.  A menedékház gondnoka hívta a hegyimentőket, onnan 7 hivatásos és egy önkéntes hegyimentő, két keresőkutya kíséretében azonnal a helyszínre indult. Megérkezésük után lavinaszondákkal és kutyákkal láttak hozzá az áldozat kereséséhez. A mentőkutyák bevetése után 2 perccel az egyik kutya jelezte, hogy megtalálták az áldozatot. Az áldozat teljesen be volt temetve, kb. 30 cm-rel volt a hó alatt, de már életjelek nélkül ástak ki a hó alól. Halálának oka nem fulladás volt, hanem az 50 maga sziklafalról történő lezuhanás során szerzett mechanikai sérülések voltak. A lavina áldozatának holttestét ezután a Felső-Buchholtz-tótól az újtátrafüredi hullaházba szállították. A mentőakció hajnal 2:00 órakor ért véget.
A halálos lavináról elérhető információk összegyűjtésére, a GPS-el elvégzett mérésekre, a hóréteg vizsgálatára és a fotók elkészítésére a következő napon, szerdán került sor. A szerencsétlenül járt hegymászó bakancsának és csákányának nyomai alapján jól látható, hogy a férfi milyen útvonalon akart feljutni a gerinc tetejére. Nyomai egészen a lavina leszakadási pontjáig vezetnek, a fölött sehol sincsen nyom. Megállapítható, hogy maga a hegymászó indította el leszakadásnál kb. 170 méter szélességű, 20-60 cm vastagságú deszkalavinát. A lavina a hegymászóval együtt átrepült a sziklafalon, majd leérkezése után újabb lavinát indított el, melynek szélessége további 350 métert tett ki a Közép-hegység irányában (mellékelt fotón pirossal jelölve). A lavina kb. 70 méter hosszban és kb. 250 méter szélességben rakta le terhét. A hóréteg vastagsága 0,5 és 3 méter között mozgott. A megállapodott lavina alakja tipikusan a felületi lavinákra jellemző formát mutat.
A hegymászó a megnövekedett (3-as fokozatú) lavinaveszély idején rossz útirányt választott. A sziklafalak alatti meredek lejtőkön lévő hótakarónak a legalacsonyabb a stabilitása, itt jellemzően fordulhatnak elő a szél által összefúlt rétegek.
A baleset helyszínén készült fotók itt tekinthetők meg!

A szerkesztő megjegyzése:
Azt még mindig nem értem, miért írják azt, hogy a szerencsétlenül járt hegymászó visszafordult a menedékházba, ennek ellenére a fotón, és a HZS weboldalán közzétett fotón is az látható, hogy miután elvált tárasitól nem visszafelé, nem lefelé, hanem a csúcs elé vezettek a nyomai, csak más irányban...
Forrás és fotó: http://www.laviny.sk
Hirdetés
Hirdetés