Lemondhat a TMR a zakopanei felvonóról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/28
Hirdetés

A szlovákokat nagyon, másokat talán kevésbé lepett meg a lengyelek döntése a zakopanei sífelvonók privatizációjáról. A sokáig egyedüli pályázó, a Szlovákiában több sípályát üzemeltető TMR (Tatry Mountain Resorts) nevű pályázót a lengyelek nem engedték a következő fordulóba, így nem kerülnek szlovák kézbe a helyi liftek. Érdekes fordulatot vett tehát a régóta húzódó történet. A veszteségekkel küszködő Lengyel Államvasutak az előző évtizedek örökségét szerette volna a rendbe hozni.

Régi szokás szerint a vasúthoz tartozik a legtöbb zakopanei sílift üzemeltetése, a vasút saját cégén, a Lengyel Kötélvasút Társaságon (PKL) keresztül. A PKL ugyan nyereséges, de a lengyel vasút nem, és az értékesítéssel nemcsak a főprofilhoz nem tartozó tevékenységtől szabadulhatnának meg, hanem a privatizációból befolyó pénz is jól jönne az adósságok csökkentésére. 2011 nyarán dőlt el, hogy a PKL-t privatizálják, és bár osztrák érdeklődőkről is lehetett hallani, de a szlovákokon kívül igazán senki sem érdeklődött. Szlovák részről az ország legnagyobb turisztikai vállalkozása, a TMR nyújtotta be ajánlatát. A TMR komoly név a szakmában, az Alacsony- és a Magas-Tátrában számos síterepet (Tátralomnic, Csorba-tó, Jasná stb.), szállodát és aquaparkot is üzemeltetnek. Érdeklődésük a Magas-Tátra lengyel oldala iránt természetesnek mondható.
A tender határideje már tavaly lejárt volna, de a szlovákokon kívül senki sem pályázott, így a lengyelek kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy így könnyen szlovák kézbe kerülhetnek a felvonóik. A pályázat határidejét meghosszabbították a tavalyi év végéig, és nekiláttak hazai cégeket keresni és összeállítani a pályázatokhoz. A pályázat előminősítési eredményét, vagyis annak a hat pályázónak a nevét, akik továbbjutottak a következő körbe, február elején jelentették be. Nagy meglepetésre a szlovák cég nem volt a továbbengedett hat pályázó között. A szlovákok természetesen teljesen ledöbbentek a hírtől. Pályázatukat közösen adták be négy, a Lengyel-Tátrában található önkormányzattal, szerintük messze ez volt a legerősebb pályázat, és ők az egyetlenek, akik legalább tapasztalattal rendelkeznek a síterep üzemeltetés területén.
A dolog pikantériája, hogy a TMR tavaly októberben bejegyeztette magát a varsói tőzsdén, bedobta a közös rendezésű 2022-es téli olimpia ötletét is, még egy alagút fúrását is megpendítették Csorba-tó és a lengyel rész között, vagyis komoly offenzívát indított Lengyelország irányába. A szlovák-lengyel közös rendezésű olimpia sorsa ezután érdekes téma lesz majd, hiszen a lengyelek az egész szlovák Tátrát uraló céget, akik nélkül nem lehet közösen pályázni, már az elején kipenderítették, így nem lehet konkurencia a hat továbbjutatott lengyel cégnek. A privatizáció tehát a szlovákok nélkül folytatódik. A helyiek nagyon remélik, hogy a győztes tényleg komoly fejlesztésekbe fog majd, mert a szlovák oldal (Poprád és Jasná) már eddig is túl sok lengyel síelőt csábított el a zakopanei állapotok miatt.
Forrás: http://www.sielok.hu; Fotó: pkl.pl
Hirdetés
Hirdetés