Chochołowi-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/20
Hirdetés

A Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska) a legnagyobb területű (több mint 35 négyzetkm) és a leghosszabb (kb. 10 km) völgy a Lengyel-Tátrában. A Nyugati-Tátrában található, a fővölgy a felső részén három ágra oszlik, ezek az Ótárna-völgy (Dolina Starorobociańską), a Felső-Chochołowi-völgy (Dolina Wyżnią Chochołowską) és a Jarząbek-völgy (Dolinę Jarząbczą). A hosszú völgy a Tátra főgerincétől egészen a hegyek lábáig húzódik.

A Chochołówi-völgynek a Felső-Chochołowi-kapu (Wyżnia Chochołowska Brama) fölötti felső részét jégkorszaki gleccser alakította. Alsó része viszont nem volt eljegesedve, ezt a karsztos területet elsősorban a Chochołowi-patak eróziós tevékenysége formálta, mivel a völgy alsó része üledékes kőzetekből épül fel. Számos barlang, üreg található itt, valamint itt tör a felszínre a Chochołowi-forrás (Chochołowskie Wywierzisko). A völgy magasabban fekvő részei kristályos kőzetekből állnak, nagy kiterjedésű metamorf betétekkel.
A völgy növényzete tipikusan a növényzeti öveknek megfelelő magashegyi növényzet, több specifikus növénnyel, értékes élőhelyekkel és mikorélőhelyekkel. A tájat fenyvesek uralják, melyek 1450-1500 méter tengerszint feletti magasságig húzódnak fel. Feljebb törpefenyő, még feljebb pedig kiterjedt alpesi legelők találhatók. A völgy alsó részén kisebb foltokban erdei fenyő is előfordul. A völgyben mészkedvelő növényi közösségek nagyon gazdag élőhelye található, főleg a Szürke-tornyok (Siwiańskie Turnie), valamint a Kis- és Nagy-Koryciska (Małe i Wielkie Koryciska) régióiban. A legtöbb ilyen növény a turisták számára megközelíthetetlen helyen él. Érdekesek az alpesi rétek növényközösségei is. A magashegyi rétek hosszú idő óta kihasználatlanok, a völgynek csak a mélyebben fekvő részeit használták legeltetésre. A tisztások növényzetének összetétele megfelel az ilyen típusú élőhelyek növényzetének. Tavasszal a legeltetésre használt vagy lekaszált tisztásokat szinte teljesen beborítják a kárpáti sáfrány apró virágai – emiatt ebben az időszakban az átlagosnál is több turista keresi fel ezt a völgyet.
A Chochołowi-vögy kulturális szempontból is igen értékes. Korábban az egyik legnagyobb, legeltetésre használt völgy volt a Tátrában. A völgy központi részén található a Chochołowi-rét (Chochołowska Polana), ahol egészen a XX. század 60-as éveinek végéig nagy nyári pásztorszállások működtek, de már a XIX. században is szokatlanul sok kunyhó és karám állt itt. Legelésző birkák és tehenek, kaszált rétek jellemzik a tisztást, ahol a mai napig is figyelemmel kísérhetjük a pásztorok mindennapi életét, a legeltetéstől a sajtkészítésig. A gyepek degradácójának megakadályozása érdekében a Tátra egyes tisztásain a XX. század 80-as éveiben megtiltották, illetve szigorúan szabályozták a legeltetést, így ma már csak a külön engedéllyel rendelkezők legeltethetnek, miközben egy sor szigorú feltételnek kell megfelelniük. Ilyen, szigorú keretek között végzett legeltetés folyik a Chochołowi-réten is, ahol a pásztorkunyhókban nyomon követhetjük a pásztorok tradicionális tevékenységét, a sajtkészítés folyamatát egészen a kész sajtok megvásárlásáig.
A Chochołowi-réten a pásztorok épületei mellett ma is áll az 1950-es években fából épült Keresztelő Szent Jánosról elnevezett kápolna, valamint a PTTK nagy turistaháza. A turisták a XIX. század vége előtt kezdték felfedezni ezt a völgyet. A forgalom csak az I. világháború előtt, valamint a két világháború közötti években nőtt meg, nagyrészt a tátrai sí-turizmus kialakulásának, a síalpinizmusra tökéletesen alkalmas nyugati-tátrai lejtők és gerincek megismerésének köszönhetően.
Ma a Chochołowi-völgy a Nyugati-Tátra egyik leglátogatottabb része. Ezt részben a Zakopanéból, illetve a Tátra más völgyeiből történő jó megközelíthetőségének köszönheti. A völgy szájánál, a Szürke-tisztáson (Siwa Polana) található parkolóból indulhatunk a völgybe. A Szürke-tisztás és a Huta-rét (Polana Huciska) között erdei kisvonat (Dottó) is közlekedik. A menedékházig akár kerékpárral, akár a zöld jelzésű turistaúton gyalogosan is eljuthatunk, amely tulajdonképpen az Alsó erdei út (Droga pod Reglami) meghosszabbítása. Szintén a völgyben ér véget a másik ismert turistaút, a Felső erdei út (Scieżka nad Reglami).
A Chochołowi menedékház ideális kiindulópontja a Nyugati-Tátra délnyugati részében tervezett túráknak. A menedékháztól jelzett turistaúton érhetjük el a Tátra főgerincét. A Chochołowi-tisztás alatti elágazástól indul az Iván-hágón (Iwaniacka Przełęcz) át a Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska) vezető sárga, valamint az Ótárna-völgybe vezető fekete jelzésű turistaút. Téli időszakban a Rét-hegy (Grześ) és a Rákony (Rakoń) közötti gerincen, valamint a Felső-Chochołowi-völgyben hódolhatnak szenvedélyüknek a síturizmus kedvelői.
Forrás: http://podroze.gazeta.pl; Fotók: Internet
Hirdetés
Hirdetés