Henryk Serda TOPR pilóta Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/29
Hirdetés

Henryk Serda, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) pilótája vezette azt a helikoptert, amely 2003. január 29-én szenvedett balesetet Zakopane közelében. A helikopter a Tengerszem-csúcs alatt történt emlékezetes lavinabaleset másnapján a baleset túlélőit szállította, amikor a Gąsiencia-Fekete-tó fölött leállt az egyik motorja. 8 perccel később, Murzasichle fölött leállt a másik motor is, és csak a tapasztalt pilóta lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt újabb tragédia.

A pilóta ugyanis kényszerleszállást hajtott végre egy vidéki épület mellett, amelyben egy 35 fős varsói diákcsoport tartózkodott. A helikopter a kerítésen állt meg, a gép farka a földbe csapódott és eltörött, károsodott a propeller és az egyik forgólapát.
A légi baleseteket kivizsgáló bizottság álláspontja szerint az adott körülmények között ez nagyon jól sikerült leszállás volt, ugyanakkor a Légi Mentőszolgálat vezetése azt állapította meg, hogy a pilóta megsértette a légi közlekedés szabályait, ezért elbocsátotta állásából. Az ügyészség gondatlanságból okozott károkozással vádolta meg a pilótát, amiért akár 3 évi szabadságvesztéssel is büntethető lett volna, a bíróság azonban felmentette őt, többek között hegyimentős kollégái vallomása alapján. Henryk Serda 2005. februárban, több mint 2 év után ülhetett be újra a Sokól helikopter pilótaszékébe.
A tapasztalt TOPR-pilóta egy korábbi interjúban elmondta, hogy még soha nem járt a Tengerszem-csúcson, ahogy a Giewonton sem. Több százszor elrepült felette, de a csúcsán még soha nem járt ott, részben azért, mert ott mindig rengetegen vannak, részben pedig azért, mert nem számít túl lelkes természetjárónak. Soha nem járt turistaként Zakopanéban (több mint 50 éve Krakkóban él), járt viszont a Volovecen és a Rét-hegyen a Nyugati-Tátrában. Jobban szeret a Nyugati-Tátrában túrázni, mivel a Magas-Tátra túlságosan magas és túl meredek számára. Mindazonáltal mindig megcsodálja a gerinceken, a csúcsokon és hágókon túrázó embereket, akik felé fordítják a fejüket, amikor elrepül felettük.
Bár a családjában senki nem repült, már gyermekkorában érdekelte a repülés, az óvodában fából faragott repülőgépeket készített. 1962-ben jelentkezett a krakkói repülőklubba. Vitorlázórepülő szeretett volna lenni, de mivel túl későn jelentkezett, nem volt már hely, így ejtőernyős lett. Később aztán átkerült a vitorlázórepülőkhöz, ahol repülni kezdett. A katonaságnál is repülősként szolgált, majd leszerelése után, 1973-ban jelentkezett repülős képzésre, ahol 5 évvel később kereskedelmi pilóta vizsgát tett. Ezután azonnal az egészségügyi repülés iránt kezdett érdeklődni.
1980-ban tett helikopterpilóta vizsgát, ezután párhuzamosan repült repülőgéppel és helikopterrel, szükség szerint. Szállított betegeket, vért, gyógyszert, transzplantált szerveket, kórházak közötti mentőjáratokat vezetett. 1982-ben kezdett el a hegyekben repülni, majd 25 évet dolgozott a légimentésben, közel 4.000 órát repült, egészen a Murzasichle mellett 2003. januárban történt emlékezetes balesetig.
Egy pilóta, aki megmentette néhány diák és hegyimentő kollégái életét. Henryk Serda 2 év szünet után 2005-től ismét a Lengyel-Tátrában dolgozó hegyimentők helikopterével repül, a Mentőszolgálat egyik legtapasztaltabb pilótájaként. 
Hirdetés
Hirdetés