Csorbató – Poprádi-tó – Batizfalvi-tó – Felkai-tó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/10
Hirdetés

Csorbató (1346 m) – a piros jelzésen Poprádi-tó (1494 m, 1:15 ó) – Oszterva-nyereg (1959 m, 1:00 ó) – Batizfalvi-tó (1879 m, 1:30 ó) – Felkai-tó (1663 m, 1:00 ó). Teljes menetidő 4:45 óra.

A Szoliszkó Hotel melletti kiindulóponttól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) kelet felé indulva a Csorbai-tó déli, majd keleti partján kerüljük meg a tavat. Miután elhagyjuk a tavat, hamarosan megérkezünk a településen vezető közútra, melyen néhány száz méter után átmegyünk a Malom-patak fölött átívelő hídon.

Ezután letérünk az aszfaltútról, és hosszú, de nem túl meredek emelkedésbe kezdünk a Bástya-hát déli lejtőjén. Egyre gyérebb erdei növényzettel borított szakaszon érkezünk meg a zöld jelzésű ún. téli út elágazásához, mi azonban a piros jelzésen megyünk tovább (abban az esetben, amennyiben az utat hó borítja, csak a téli út használható). Az elágazástól rövid ideig még az erdőben halad az ösvény, majd a Pátria lejtői alatt a terep egyre nyitottabbá válik. Később az út lejteni kezd, majd a Hincó-patak hídján átkelve egy kisebb emelkedőt letudva érkezünk meg a Poprádi-tó melletti elágazáshoz. Innen rövid aszfaltozott úton jutunk a Poprádi-tavi menedékházhoz. A házat magunk mögött hagyva északi oldalán kerüljük meg a tavat, majd az Omladékvölgyi-Jeges-patakon átlépve a tó északkelti csücskénél kezdjük meg az emelkedést az Oszterva északnyugati lejtőjén az Oszterva-nyeregbe vezető, sok-sok kanyarral ellátott meredek szerpentinen. Az útvonalról gyönyörű kilátás nyílik a Menguszfalvi-, az Omladék- és a Ruman-völgyre. Az Oszterva-nyerget elhagyva az út kevésbé nehéz, enyhén emelkedik a Tompa-hegy és a Klín lejtőin, keresztezi a Stólai-völgyet, majd enyhén hullámos terepen metszi a Koncsiszta déli lejtőit. Ezután enyhe lejtéssel érkezünk meg a Batizfalvi-tó déli partjára, majd a tavat magunk mögött hagyva az út jobbra fordul, és nagy ívben megkerüli a Száraz-hegyet, majd keresztezi a Kis-Gerlachfalvi-csúcs déli lejtőjét. Ezután a Virágoskert-torony délkeleti lejtőin megyünk tovább, majd egy hosszú bal kanyarral érkezünk meg a Felkai-tóhoz.

FIGYELEM:
Amennyiben a Poprádi-tó – Oszterva-nyereg – Batizfalvi-tó – Felkai-tó közötti szakaszon az utat hó borítja, az út lezártnak minősül!

Az út nehézsége: közepesen nehéz (a Poprádi-tó – Oszterva-nyereg között fárasztó), félnapos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Csorbai-tó (1346 m)
Ø  Poprádi-tó (1494 m)
Ø  Batizfalvi-tó (1879 m)
Ø  Felkai-tó (1663 m)
Ø  Sziléziai-ház (1667 m)
Ø  Az Oszterva-nyeregből szép kilátás nyílik a Menguszfalvi-, az Omladék- és a Ruman-völgyre.
Az útvonal teljes hossza: 14,27 km.
Ebből emelkedő rész: 8,11 km. (57 %)
Ebből süllyedő rész: 6,16 km. (43 %)
Legmagasabb pont: 2038 m.
Legalacsonyabb pont: Csorbai-tó (1346 m.)
Szintkülönbség: 692 m.
Összes emelkedés: 774 m. (9,5 %-os meredekség)
Összes süllyedés: 454 m. (7,4 %-os meredekség)
Forrás és magassági profil: http://kamnahory.sk, 250 tátrai túra; Fotó: A Koncsiszta a Felső turistaútról
Hirdetés
Hirdetés