A vadon élő állatok téli etetése Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/08
Hirdetés

Júniustól szeptember végéig a tátrai erdészek a tárolókban több mint 90 tonna szénát, több mint 1000 bála silótakarmányt, valamint több mint 200 kg. szárított borókabogyót raktároztak el. Erre a táplálékra az elkövetkező téli hónapokban a természetes élelem hiánya miatt lesz szükségük az erdei állatoknak. „Az erdei állatoknak a kemény téli hónapokban szükségük van erre a táplálékpótlásra, hogy fenn tudják tartani jó kondíciójukat.

Etetés nélkül legyengülnének, és sokkal könnyebben a hegységben élő ragadozók, mint pl. a hiúz és a farkas potenciális célpontjává válhatnak. Emellett az etetésnek köszönhetően minimalizálhatjuk az állatok által a fiatal erdőkben okozott károkat” – mondta Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa.
A szálastakarmányon, így a szénán és silókukoricán kívül az állatok kapnak pl. burgonyát, takarmányrépát, sőt, néha almát is, az őzek és a zergék ezen kívül szárított berkenyebogyót is. Az állatok szemestakarmányt is kapnak, mégpedig olyan speciális keveréket, amelyben zab, hántolt tűlevelű fák ágai, magvak és vitaminok találhatók. Ennek köszönhetően a vadállatok a tél folyamán várhatóan kevesebb kárt tesznek az erdők fáiban. A táplálék kiegészítés mellett néhány kiválasztott magashegyi völgyben kősó kihelyezésével biztosítják a vadállatok ásványi anyag bevitelét.
A szakemberek a téli időszakban hiányzó természetes táplálékot helyettesítik ezekkel a takarmánynövényekkel. Az etetők úgy vannak elhelyezve a nemzeti park területén, hogy az állatok táplálkozás közben ne legyenek kitéve a mostoha időjárási körülményeknek. Ugyanakkor Hybler szerint „…a nyugalmat is szeretnék biztosítani az állatoknak, akik ugyanúgy szenvednek a stressztől, mint az emberek. Fontos, hogy megfelelő számú etető legyen felállítva, mivel az erősebb állatok nem hagyják élelemhez jutni a fiatalabb egyedeket, ezért nem lehet egy helyre összpontosítani a téli táplálékot”.
A megfelelő takarmányozás feltétele a rendszeres élelmiszer-ellátás. A vadon élő állatok nem ismerik a hétvégét és az ünnepnapokat, az erdészeknek rendszeresen és megfelelően hosszú ideig biztosítani kell részükre a táplálékot. „A tél folyamán mindig elegendő mennyiségű táplálékot kell biztosítanunk az állatoknak annak érdekében, hogy segítsünk nekik túlélni a legkritikusabb időszakot, amikor nem jutnak megfelelő mennyiségű természetes táplálékhoz” – fejezte be a szakember.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés