Újabb illegális kereszt a Tengerszem-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/08
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatósága a lehető legrövidebb időn belül el fogja távolítani a Tengerszem-csúcson engedély nélkül felállított újabb keresztet. Paweł Skawiński, a TPN igazgatója úgy véli, a keresztet a TPN és az illetékes egyházi hatóságok engedélye nélkül állították fel. A valamivel több, mint egy méter magas acélkeresztet az utóbbi pár hétben állította fel valaki, akinek a kiléte nem ismert. Ez már a második, engedély nélkül felállított kereszt Lengyelország legmagasabb pontján, már 2009-ben is felállítottak egy, a maihoz nagyon hasonlító keresztet, akkor a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) megalapításának 100. évfordulója tiszteletére.

Az akkori keresztet – amelyet szintén az illetékes hatóságok engedélye nélkül állítottak – a TPN igazgatóságának határozata alapján 2010-ben eltávolították, és a Ruszin-tisztáson állították fel.
„A Tátra nem lehet a hegyekben elhunytak emlékhelye. Ha mindenkinek keresztet állítanánk, aki a Tátrában halt meg, akkor a nemzeti parkban kb. 850 kereszt állna, hiszen ennyi halálesetet jegyeztek fel a hegyekben a TOPR megalakulás óta” – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy nem tudják, a kereszt felállítójának mi volt a szándéka a kereszttel, nincs semmilyen tábla, ami ezt jelezné. Végül kijelentette, hogy el fogják távolítani a keresztet, amint azt az időjárás lehetővé teszi. A keresztet a korábban a Tengerszem-csúcsról eltávolított kereszthez hasonlóan a Ruszin-tisztáson lévő Szűzanya kápolna mellett helyezik el.
Kapcsolódó bejegyzés: Volt egy kereszt a Tengerszem-csúcson
Forrás: http://www.dziennik.com, http://www.gazetakrakowska.pl Fotó: Tátraturista 
Hirdetés
Hirdetés