Téli korlátozások a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/30
Hirdetés

A Lengyel-Tátrában is van bizonyos fokú téli zárlat, ám ez jóval kisebb területre koncentrálódik, mint a Tátra déli oldalán. A Tátra Nemzeti Park (TPN) előírásai szerint november 1. és április 30. között nem látogatható a Fagyos-barlang (Mrożna Jaskinia) a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska).

December 1. és május 31. között, vagyis a holnapi naptól kezdve az alábbi három turistaúton tiltott a túrázás:
1. A Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Mormota-halmon át (Świstowa Czuba) a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető kék jelzés. 
2. A Gombás-nyeregtől (Przełęcz w Grzybowcu) a Felső-Konrád-nyeregbe (Wyżnia Kondracka Przelęcz) vezető piros jelzés.
3. A Lengyel-Toman-völgyben (Dolina Tomanowa Polska) a Keskeny-csorbába (Chuda Przełączka) vezető zöld jelzés a Felső-Toman-tisztástól (Wyżnia Tomanowa Polana).

A szerkesztő megjegyzése:
Ezeken a turistautakon kívül a Lengyel-Tátárában nincs téli korlátozás, elvileg minden más útvonalat használhatnak a kellő tapasztalattal és megfelelő felszereléssel rendelkezők. Itt sem árt azonban az óvatosság, mielőtt túrára indulunk, tájékozódjunk az aktuális időjárási viszonyokról, a napi lavinaveszély mértékéről, és csakis ezek tudatában induljunk el téli túrára. Téli túrák esetében fokozott jelentősége van a megfelelő téli felszerelésnek, amelyek segíthetik és egyúttal biztonságossá is tehetik a téli túrákat. Fontos, hogy csakis felkészültségünknek, felszerelésünknek megfelelő túracélt válasszunk, olyat, ahonnan biztonságban visszérhetünk.
Hirdetés
Hirdetés