Hat új emléktábla a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/20
Hirdetés

Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) mentés közben elhunyt tagjaira emlékezve november 2-án, a Halottak napján hat új emléktáblát avattak fel a Lengyel-Tátrában, a Wiktorówkin lévő kegyhely mellett kialakított emlékhelyen a Tátrai Hegyimentők Napja alkalmából. A Tátrai Hegyimentők Napját minden évben október 29-én, az 1909-ben alakult TOPR megalakulásának évfordulóján ünneplik.

Ezen a napon immár hagyományosnak mondható összejövetelt tartanak a TOPR tagjai és barátaik részvételével. A Wiktorówkin található Javorinai Szűzanya (másik nevén Szűzanya, a Tátra királynője) kegyhely melletti kőfalon néhány éve alakult ki az a szokás, hogy emléktáblákat helyeznek el a hegyekben elhunytak emlékére.
A most felavatott emléktáblák közül az egyik az egykori hegyimentőnek, Józef Uznańskinak állít emléket, aki a II. világháború idején a németektől történő bravúros szökésével (kiugrott a Gáspár-csúcsra közlekedő felvonóból) szerzett magának hírnevet. Emléktáblát kapott a kitűnő hegyimentő, Mieczysław Kołodziejczyk és Rafał Mikiewicz, úgyszintén Piotr Malinowski, a TOPR korábbi vezetője és fia. A hatodik emléktábla a múlt évben, Szlovéniában elhunyt fiatal hegyimentőnek, Paweł Nadybalnak állítottak emléket.
„Az elmúlt években több tragikus esemény történt, melyekben nagyon fiatal kollégákat veszítettünk el. Remélem, hogy ezek az emléktáblák segítenek megőrizni emléküket a jövő generáció számára” – mondta Jan Krzysztof, a TOPR vezetője. Az emléktáblák leleplezését ünnepélyes szentmise előzte meg a templomban, amely 1200 méter tengerszint feletti magasságban, a Ruszin-tisztás közelében található. Általában a Tátrai Hegyimentők Napján teszik le az esküt a TOPR újonnan felavatott tagjai, ebben az évben azonban ez elmaradt, mivel idén senki sem csatlakozott a Mentőszolgálathoz.
A TOPR 1909-ben alakult, a mentési szervezet megalakulásának kezdeményezője a neves hegymászó, Mariusz Zaruski, valamint a kitűnő zeneszerző, Mieczysław Karłowicz volt. Kezdetben 11 életmentő dolgozott a szolgálatnál, 1939-ig ez a létszám 50 főre növekedett. Napjainkban 240 hivatásos és önkéntes tagja van a szervezetnek.
A Wiktorówkin található kegyhely története 1860-ig nyúlik vissza, amikor is a templom helyén egy 14 éves góral kislánynak megjelent a Szűzanya. Ennek emlékére később egy kis kápolnát állítottak, majd 1936-ban épült fel a templom. 1975-ben Wiktorówkin avatták Karol Wojtyła bíborost a tátrai turisták lelkipásztoráva. 1992-ben a püspöki jelvények jelenlétében tartották meg a Tátra királynője templom felszentelési ünnepségét, idén júliusban pedig a szentélyben helyezték el Boldog II. János Pál pápa vérereklyéjét.
Hirdetés
Hirdetés