Forradalmi változások várhatók a Halastónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/06
Hirdetés

A lovak összeesnek a kimerültségtől, a parkolóhoz vezető úton nap, mint nap kilométeres forgalmi dugók alakulnak ki, és a menedékházban egy csésze teáért hosszú negyedórákat kell sorban állni. A Halastónál főszezonban több éve ugyanaz a helyzet. A legszebb tátrai tó, amelyet évente több mint félmillió turista keres fel, a saját népszerűségének áldozatává vált. Egyre több irányból lehet hallani olyan hangokat, hogy a Tátra e részének megközelítése változtatásokat igényel. Azt ma még nem lehet tudni, hogy csak korrekciós, vagy forradalmi változtatásokra van szükség…

Az augusztus 15-i lengyel nemzeti ünnephez kapcsolódó hétvégén a Halastónál nem volt könnyű szabad területet találni. Azon a hosszú hétvégén a tátrai régiót több tízezer ember kereste fel. A tömeg egy részének a Halastónál elkattintott fénykép a tátrai kirándulás kötelező eleme. Sajnos azonban még mielőtt megérkeznek erre a valóban gyönyörű helyre, félnapos megpróbáltatásokon kell átesniük. Ahhoz, hogy a Bialkai-szénégetőn lévő parkolóban szabad helyet találjanak maguknak, szinte hajnalban el kell indulniuk Zakopanéból. Percről percre több autó érkezik, és vannak napok, amikkor 11-12 óra körül a parkoló előtt több kilométeres sor alakul ki. Mindennek az oka a helyhiány. A Bialkai-szénégető nevű parkolóban 700 autót tudnak elhelyezni. Az egykori határátkelő közeli területén további 200 autó elhelyezésére van lehetőség. Sok ember csak az út szélén tud parkolni, ami további torlódásokhoz vezethet. Tovább rontja a helyzetet, hogy a torlódó autók közül egyesek veszélyes manőverekbe kezdenek, például egy nem létező harmadik sávon előzik a kocsisort. Ebben főleg a kisbuszok vezetői jeleskednek. A zakopanei rendőrség szóvivője elmondta, hogy emiatt gyakran járőröznek az útvonalon. A sok autó azonban, amely szezonban megfordul itt, szükségszerűen dugók kialakulását hozza magával. A szóvivő szerint a helyzetet a közösségi közlekedés fejlesztésével lehetne javítani, ez azonban többe kerülne az embereknek, mint a saját autó használata. Ma Zakopanéból a parkolóig közlekedő kisbuszokon 10 złotyt kell fizetni személyenként, ez egy négytagú családnak 80 złoty oda-vissza. Autóval így jóval olcsóbban megúszhatjuk, hiszen a parkolási díj 20 złoty, ehhez jön még az üzemanyagköltség. Sajnos nincs arra utaló jel, hogy a Tátrában a közeljövőben olcsó távolsági buszokat állítanának forgalomba. Vannak azonban más ötletek is.
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) illetékese elmondta, hogy jövőre szeretnék felújítani a nagy parkolót. A munkák befejezése után egy különleges rendszer fogja nyilvántartani a szabad parkolóhelyek számát, amelyet már a Zakopanéból kivezető úton is láthatnának a Halastóhoz induló autósok. A közút kezelője ígéretet tett, hogy a parkolóba vezető úton két körforgalmat alakítanak ki, amelyek megkönnyítik a visszafordulást. A TPN munkatársa szerint ha a turisták azt látják majd, hogy tele van a parkoló, akkor néhányan közülük átszervezik a programjukat, és egy következő napon látogatják meg a tavat. De másnap vajon jobb lesz a helyzet?...
A Tátra alatt azonban ennél sokkal ambiciózusabb tervek is napvilágot láttak. Az egyik elképzelés szerint pl. fogaskerekű vasutat építenének ki a Bialkai-szénégető parkolójáig. Innen kétféle módon mehetnének tovább: vagy gyalog a turistaúton, vagy pedig a turistaút nyomvonalán kiépítendő felvonóval. A Lengyel Függővasutak (PKL) elnöke elmondta, hogy képesek kivitelezni egy ilyen tervet. Ennek megépítése több tízmillió złotyba kerülne, de a befektetés viszonylag gyorsan megtérülne.
Ez az ötlet nem csak a forgalmi dugókat szüntetné meg, de megoldást jelenhet a turisták fuvarozását végző lovakkal kapcsolatos problémákra is. A felvonóval kiválható lenne az állati erővel történő fuvaroztatás, hiszen a gorál fuvarosokat évek óta az állatok súlyos kizsákmányolásával vádolják. Három évvel ezelőtt munka közben esett össze és pusztult el egy ló ezen az útvonalon, és idén nyár elején is történt egy hasonló, máig nem tisztázott eset.
A TPN szakemberei szerint a felvonó ötlete túlságosan elvont. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a terület nemzeti park besorolás alá tartozik. Ezzel szemben a TPN elektromos közlekedési eszközök bevezetését mérlegeli ezen az útvonalon. Véleményük szerint ha a következő hónapokban a lovaskocsik tulajdonosai nem tartják be a TPN által előírt szabályokat, helyüket elektromos járművek válthatják fel.
Az emberekkel és lovaskocsikkal zsúfolt útvonal sajnos az ott közlekedő emberekre is veszélyes lehet. Néhány héttel ezelőtt a Halastóhoz vezető úton az egyik kocsit húzó ló patája megsebesített egy 8 éves kisfiút, aki valószínűleg nem vette észre a közeledő lovaskocsit, A gyermek kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet, kificamította a bokáját, valamint zúzódások keletkeztek a hasfalán. A balesetet a lovaskocsi hajtója okozta, hiszen a Halastóhoz vezető úton a gyalogos turisták abszolút elsőbbséget élveznek.

Egy másik, ehhez kapcsolódó hír szerint a Tátrai Állatvédő Egyesület és a Tátrai Nemzeti Park (TPN) közötti megállapodás szerint a következő nyári turistaszezontól kezdődően kevesebb személyt szállíthatnak a Halastóhoz közlekedő lovaskocsik. Ennek köszönhetően talán mérsékelhető a keményen dolgozó lovak terhelése, és minimálisra csökkenthető bármilyen baleset kockázata.
A megállapodás szerint az idei év nyara az utolsó olyan időszak, amikor ezek a lovak ilyen keményen dolgoznak, mivel a lovaskocsik már a következő nyári szezonban kevesebb turistát fognak szállítani. A megállapodás azoknak a baleseteknek a következménye, amely korábban és ezen a nyáron történtek a Halastóhoz vezető útvonalon. A Jordka nevű ló néhány évvel ezelőtt munka közben az úton pusztult el, ebben az évben pedig a Bohun nevű ló a lovaskocsin utazó turisták szeme láttára esett össze a Hajfű-tisztáson. A TPN szakértők segítségét kérte annak megállapításához, hogy hány utast szállíthatnak a lovaskocsik anélkül, hogy az veszélyes lenne a Halastóhoz közlekedő lovak életére és egészségére. A szakértők megállapították hogy a jelenlegi, 14 személyben maximált számot csökkenteni kell.
Forrás: http://www.gazetakrakowska.pl, http://www.tatry.pl Fotó: TygodnikPodhalanski.pl

Hirdetés
Hirdetés