II. János Pál pápa lesz a Hegyi Mentőszolgálat védőszentje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/17
Hirdetés

A Szlovákiában működő Hegyi Mentőszolgálat (HZS) október 3-án a honlapján jelentette be, hogy a 2005-ben elhunyt egyházfőt, a lengyel származású Boldog II. János Pál pápát választották a szervezet védőszentjévé. A közlemény szerint a nemrég elhunyt lengyel egyházfő ideális jelölt arra, hogy a Mentőszolgálat védőszentje legyen, hiszen sokszor járt a Tátrában, és nem csak a Lengyel-Tátrában, hanem a szlovák oldalon is.

A közleményben azt is kifejtik, hogy a patrónus, aki a Tengerszem-csúcs mindkét oldalán közel állt a néphez, segíthet enyhíteni a Tátra alatt a közelmúltban kialakult megosztottságot. A hivatalos ceremóniára október 21-én 10:00 órakor kerül sor a Kis-Fátra egyik turistaközpontja, Terhely (Terchová) római katolikus templomában. Az ünnepi szentmisén többek között részt vesz Mario Giordana apostoli nuncius.
A HZS védőszentjének kiválasztása hosszú ideig tartott. A hegyi mentők nehéz és veszélyes akciókban vesznek részt a hegyekben, emiatt olyan patrónust akartak választani, aki munkájuk során védelmezőjük lehet. Végül II. János Pál mellett döntöttek, és a HZS vezetője, Jozef Janiga szerint ez egy megfontolt, jó választás volt. Védőszentjük személye valószínűleg még inkább összeköti őket lengyel kollégáikkal, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR), akiket szintén meghívtak az ünnepi szentmisére.
A Hegyi Mentőszolgálat székhelye a Magas-Tátrában, Felsőtátrafüreden található, jelenlegi formájában 2003-tól működik. Illetékességi területük Szlovákia valamennyi magashegységére, így pl. a Kis-Fátrára, a Szlovák Paradicsomra és a Pieninekre is kiterjed.
Forrás és fotó: http://www.gazetakrakowska.pl
Hirdetés
Hirdetés