Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/11
Hirdetés

A Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch, 1987 m) a Nyugati-Tátra főgerincén található, három nagy völgy, a lengyel oldalon található Lengyel-Sebes-völgy (Dolina Bystrej) és Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa), valamint a szlovák oldalon fekvő Csendes-völgy (Ticha dolina) fölött. A csúcs felső része gránitból és metamorf kőzetekből épül fel, amely az ún. Goriczka kristályos sziget részét képezi. Ez a kristályos sziget sapkaként rakódott rá a Tátra főgerincét alkotó korábbi üledékes kőzetekre a Konrád-púp (Kopą Kondracką) és a Liliom-hágó (Liliowe) közötti szakaszon.

A csúcsot már az I. világháború előtt rendszeresen látogatták zakopanei síelők. A XX. század 30-as éveiben a csúcsra tervezett felvonóról a sajtóban kialakult vita folytán a csúcs egész Lengyelországban ismertté vált. Végül a természetvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére 1935-36-ban megépült a felvonó, melynek alsó állomása Kuźnicéban (Kuźnice), közbenső állomása pedig a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) mészkőszikláin lett elhelyezve. Nem sokkal ezután, 1938-ban épült fel a csúcson a Meteorológia Obszervatórium, amely a mai napig a legmagasabban épült épület Lengyelországban.
Néhány éve a csúcsra vezető felvonó alsó állomása az egyik legzsúfoltabb hely a Tátrában. A felvonó (a pálya hossza 4300 m, szintkülönbsége 932 m, menetidő 12 perc) a 2007-ben végrehajtott modernizáció után naponta akár 3000 embert is képes feljuttatni a csúcsra. A felső állomás épületében étterem, bár, síszerviz, váróterem, valamint a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) téli állomása is helyet kapott. A csúcsra a Gąsienica- és a Goryczka-völgyből a XX. század hatvanas éveiben épült ülőszékes felvonókkal is feljuthatunk. A gerincről ezekbe a völgyekbe jól karbantartott sípálya vezet le. A csúcsra több irányból jelzett turistaúton is feljuthatunk. Kuźnicéból a zöld jelzésen, a főgerincen keletről és nyugatról a piros jelzésen, a Murowaniec menedékháztól a sárga jelzésen, valamint a déli oldalon található Csendes-völgyből szintén a sárga jelzésen érhetjük el ezt a népszerű csúcsot.
Hirdetés
Hirdetés