Halastavi-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/13
Hirdetés

A Halastavi-völgy (Dolina Rybiego Potoku) nem más, mint a Bialka-völgy (Dolina Białki) egyik főága. Sokak szerint a Tátra legszebb völgye, amelyet szezonban tömegesen látogatnak a turisták. A völgyet dél felől a Tátra főgerincének egy jelentős szakasza zárja le, amely a Liptói-határhegytől (Szpiglasowy Wierch, 2171 m) a Csubrinán (Cubryna, 2376 m), a Menguszfalvi-csúcsokon (Mięguszowieckie Szczyty) és az Ökörháton (Wołowy Grzbiet) át a Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m) masszívumáig terjed.

Keleten a Dénes-csúcs (Niżnie Rysy, 2430 m) és a Békás-gerinc (Grań Żabiego) határolja. A völgy sziklafalain, mint pl. a Vadorzó-kilátó (Kazalnica, 2062 m) és a Barát (Mnich, 2070 m), számos technikás sziklamászóút található.
A völgy a gleccsertevékenység szép példája. Jól kivehető U alakú profilja, függőleges tagozódása, a felső részén található jégkorszaki katlanok és egyéb formációk, az oldalmorénák nyomai, valamint a fővölgy morénája, amelyen a PTTK Halastavi menedékháza áll, ezek mind-mind a völgyet kitöltő egykori gleccserre utalnak. A völgy büszkeségei a hatalmas gleccsertavak, a Halastó (Morskie Oko, 1395 m, ebből ered a Halastavi-patak [Rybí Potok]), a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m), valamint számos kisebb vízmedence.
A völgy legfelső szintje barátságtalan táj, ahol a kiterjedt sziklafalak és tornyok dominálnak. A szakadékok, vályúk nagy része szinte egész évben hóval fedett. Az egyetlen növényzetet ezen a területen az alpesi sziklagyepek jelentik. A Tengerszem alatt és a Halastó környékén sűrű törpefenyő-csoportokat, foltokban lombhullató erdei fákat, luc- és cirbolyacsoportokat is találunk, ezek alkotják itt az erdő felső határát.
A völgy alsó részén, a Halastavi-patak mentén, a Mickiewicz-vízesésektől a Halastavi menedékházig vezet a piros jelzésű turistaút, amelyen akár körül is járhatjuk a Tátra legnagyobb tavát. Szintén a piros jelzésen juthatunk el a Tengerszemhez, majd onnan tovább a Tengerszem-csúcsra. A Tengerszem partján indul a rövid zöld jelzésű turistaút, amelyet követve a Vadorzó-kilátón át a Vadorzó-hágót (Przełęcz pod Chłopkiem, 2307 m) érhetjük el.
Hirdetés
Hirdetés