Emberi maradványok a Nagyszalóki-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/21
Hirdetés

Szeptember 19-én, szerdán este érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS), hogy a Nagyszalóki-csúcson túrázó turisták a csúcs közelében emberi csontváz maradványaira bukkant. A bejelentést követően a hegyimentők a rendőrséggel és igazságügyi orvosszakértővel együtt érkeztek a helyszínre.

A maradványokat a kék jelzésű turistaút felett, a Nagyszalóki-csúcs déli oldalán találták.  A helyszíni szemle után a maradványokat, az elhunyt személy ruházatának és felszerelésének fellelt darabjait Ótátrafüredre szállították, ahol további vizsgálatoknak vetik alá.

Frissítve szeptember 22:
Időközben két dologra derült fény. Az egyik, hogy az elsődleges vizsgálatok alapján a hegyimetők azt feltételezik, hogy a megtalált maradványok egy 3 évvel ezelőtt eltűnt idősebb poprádi férfi földi maradványai. A szakértők ezt egyelőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Azt már megállapították, hogy biztosan emberi maradványokról van szó, egyelőre azonban semmilyen sérülést nem találtak a maradványokon, amely nem teljes csontváz, egyes testrészek ugyanis hiányoznak. Nem találták meg a végtagokat, ami arra utal, hogy az elhunyt nagy magasságból történő zuhanás után vesztette életét.
A másik, hogy az első hírekkel ellentétben nem a csúcsra vezető kék jelzésű turistaút közelében leltek rá a maradványokra, hanem a Nagyszalóki-csúcs északi lábainál, közelebb a Nagy-Tarpataki-völgyben futó kék jelzéshez, mint a csúcsra vezető szintén kék jelzéshez. Vagyis olyan helyen, ahol csak hegymászók vagy télen jégmászók mozognak. Az is valószínűnek tűnik, hogy a csontokra rátaláló turista azért keveredett erre a helyszínre, mert eltévedt, és a törpefenyők között bolyongva találta meg az emberi maradványokat. A megtalálás helyét mutató térképvázlat itt tekinthető meg.
A HZS egyik munkatársa elmondta, hogy ritkán fordul elő a Tátrában, hogy emberi maradványokat találnak. Saját 18 éves pályafutása alatt összesen 5 ilyen eset fordult elő. A legtöbb eltűntet gyorsan megtalálják, szerencsére legtöbbször sértetlenül, néha azonban kisebb sérüléssel.
Forrás: http://www.cas.skFrissítés forrása: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés