Vadorzó-hágó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/23
Hirdetés

Lengyelország hegyei gyönyörűek, nem véletlen, hogy sok ember választja őket pihenése helyszínéül. Nem tartoznak a világ legmagasabb hegyei közé, ritkán keltenek félelmet az emberekben, de azért vannak olyan útvonalak, különösen a Lengyel-Tátrában, amelyek a hétköznapi turisták számára veszélyesek lehetnek. Az egyik ilyen turistaút a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m) partjáról a Vadorzó-hágóba (Przełęcz pod Chłopkiem, 2307 m) vezető zöld jelzésű turistaút.
 
A tágas Vadorzó-hágó a Keleti-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny, 2398 m) és a Középső-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Pośredni, 2393 m) kö­zött fekszik.
A Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m) vezető piros jelzésű turistaútból közvetlenül a Tengerszem partján álló kereszt mellett ágazik el a Vadorzó-hágóba vezető zöld jelzésű turistaút. Sokan úgy vélik, hogy ez az egyik legnehezebb turistaút a Lengyel-Tátrában. Először nyugati irányba vezet, ahol az egykori gleccserek által simára csiszolt sziklák nagyon csúszósak. A terep nagyon változatos, a turistáknak nagyon ébernek kell lenni, és különösen nagy figyelmet kell szentelni a turistaút jelzéseinek. A fárasztó túráért kárpótlást nyújt a hágóból nyíló kilátás, hiszen északon a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m) és a Halastó (Morskie Oko, 1395 m) által uralt Halastavi-völgybe (Dolina Rybiego Potoku), míg dél felé a Menguszfalvi-völgyet (Mengusovská dolina) keletről határoló csúcsokra, valamint a Hincó-tavi-katlanban (Hincova kotlina) fekvő Hincó-tavakra (Hincové plesá) nyílik szemet gyönyörködtető kilátás. A hágóba vezető turistaút a Vadorzó-kilátón (Kazalnica, 2159 m) visz keresztül, melynek 550 m magas k. fala az egyik legnehezebb hegymászóút a Lengyel-Tátrában.
Forrás: 250 tátrai túra, http://turystyka.wp.pl
Hirdetés
Hirdetés