Négylábú kedvenceink a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/31
Hirdetés
Tolongás a csúcsokon, tömegek a turistautakon. Nem mindig, de legtöbb esetben egy tátrai túra ugyanolyan öröm a kutyának, mint a gazdájának. A jelenleg érvényes természetvédelmi törvény szerint Szlovákiában (a lengyel gyakorlattól eltérően) kutyával is túrázhatunk a nemzeti parkok területén, amelyeket azonban pórázon kell tartani, és csakis a kijelölt turistautakon mozoghatnak.
„Gyakran látunk a magashegyi terepeken szabadon rohangáló kutyákat, amelyek megtámadhatják a mormotákat és a zergéket, melyeknek a védelme kiemelt feladatunk. Hasonlóan nem örülünk annak, amikor azt látjuk, hogy a szabadon engedett kutyák a tátrai tavakban fürdenek” – mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. A TANAP munkatársai ezekben az esetekben 66 € bírságot szabnak ki az állatok tulajdonosaira.
A kutyatulajdonosoknak nem szabad elfelejteniük, hogy a hegyi kirándulást nem minden kutya szereti. „Nem minden kutya alkalmas hosszú túrákra, láttam már a hegyekben sérült lábú kutyákat is” – magyarázta Majko. A kutyáknak jobban megfelelnek a Liptói-Tátra túraútvonalai, mint a Magas-Tátra sziklás terepe. „A nagy sziklákon, az éles köveken és a törmeléken történő mozgás biztos, hogy nem tesz jót a kutyáknak. Ezért a kutyatulajdonosoknak inkább a Zsári menedékházhoz, a Poprádi-tóhoz vagy a Felkai-tóhoz történő túrát javasoljuk. Ezek nagyrészt árnyékos terepen, gazdag növénytakaró között vezetnek” – mondja.
A tulajdonosok sajnos nem mindig veszik figyelembe, hogy ne túrázzanak a kutyával a forróságban, trópusi időjárási körülmények között. „A kutyáknak teljesen másképpen működik a hőháztartása, mint az embereknek. Izzadnak, emiatt gyorsan kimelegszenek, ennek következtében gyorsan kiszáradhatnak, és akár el is pusztulhatnak” – mondta Pavol Duroň állatorvos. A kutyatulajdonosok azonban gyakran nem veszik jó néven az állatorvosok és a természetvédők baráti figyelmeztetéseit, ennek következtében aztán a kutyájuk sok esetben rosszul lesz a hegyekben. „A Krivánon találkoztam egy párral, akiknek a szabadon szaladgáló yorkshire terrier kiskutyájuk egy sas zsákmánya lett. A kiskutya elszaladgált gazdáitól, akik egyszer csak egy sas karmai között látták elrepülni” – tette hozzá Majko.
Hasznos tippek az állatorvostól:
Ø Nem ajánlott a hegyi túra idősebb kutyáknak, vagy olyanoknak, akik szív- és légzőszervi betegségben, krónikus mozgásszervi megbetegedésben, vagy pedig epilepsziában szenvednek.
Ø Trópusi hőmérsékleti körülmények közepette ne tegyük ki a kutyát nehéz hegyi túrának.
Ø Ne felejtsünk el kutyánk részére elegendő mennyiségű folyadékot magunkkal vinni. Nagyjából kilogrammonként 50 ml folyadék javasolt, vagyis egy 10 kilogrammos kutyának minimum fél liter vízre van szüksége.
Ø A kutyákat minimum 2 órával indulás előtt etessük meg utoljára a túra előtt.
Ø Ha túránk során forrás vagy hegyi patak mellett haladunk el, frissítsük fel kutyánkat.
Ø Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről, mivel már 800 méter tengerszint feletti magasságban is előfordulnak ezek a vérszívók.
A napokban a Lengyel-Tátrában is gondot okoztak a szabadon kószáló kutyák, amelyek gondolkodás nélkül megtámadják a vadon élő állatokat. Az elmúlt héten turisták jelezték a hatóságnak, hogy egy kutya egy élettelen mormotával „játszik” a Gąsienica-katlanban. „A természetőrök a turisták által megjelölt helyen megtalálták egy felnőtt, 53 cm nagyságú mormota tetemét” – mondta Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója.
Azt is hozzátette, hogy ez már a második hasonló eset, amely a tudomásukra jutott. A beérkezett jelzések szerint egy másik, jól ápoltnak tűnő kutyát – valószínűleg egy huskyt – már régebben többször látták a hegyekben, valószínűleg már korábban is vadállatokra vadászott. „Intézkedtünk ennek a kutyának a kilövéséről, amely azonban időközben eltűnt a Skupień-lejtő környékén” – tette hozzá az igazgató.
Egyúttal rámutat arra, hogy a hegyekben póráz nélkül szaladgáló kutyák egyre több problémát okoznak a szakembereknek. Elmondta, hogy a közelmúltban három megvadult kutya megtámadott egy zergét a Vörös-hegyek közelében, és ezeket a kutyákat a Kościelisko-völgyben is látták. A megtámadott zergét nem találták meg, de a közelmúltban egy kutya által széttépett őz tetemét találták meg a szakemberek.
A TPN vezetősége felhívja a turisták és a helyi lakosok figyelmét, hogy tilos kutyát vinni a nemzeti parkba, még pórázon vagy szájkosárral sem. A jelenleg hatályos előírások szerint a Lengyel-Tátrában csak a juhnyájak mellett élő terelőkutyák, a hegyimentők által használt mentőkutyák, valamint vak emberek vakvezetői kutyái mozoghatnak.
„A kutyák veszélyt jelentenek a vadon élő állatokra, ezért van szükség a hegyekben kóborló ebek kilövésére. Ez egy tragikus esemény, és nem tudom elképzelni, hogy a turisták szeretnének ilyet látni. Másrészről a turistáknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy ha egy kutya megtámad egy mormotát – amely fokozottan védett faj – indokolt a kutya kilövése” – összegezte az igazgató.
A Tátrai Állatvédő Egyesület képviselője szerint gyakran előfordul, hogy felelőtlen turisták magukkal viszik kutyájukat a nemzeti park turistaútjaira, és hagyják őket szabadon szaladgálni. Az elmúlt évben fordult elő, hogy a környezetvédőknek kellett lehozni egy kimerült kutyát a Zawratról, 2009-ben a Giewontra vittek magukkal kutyát meggondolatlan túrázók, egy másik alkalommal pedig felelőtlen turisták láncon vezettek fel egy bernáthegyi kutyát a Gáspár-csúcsra.
Hirdetés
Hirdetés