Melyik a legmagasabban fekvő tátrai tó? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/30
Hirdetés

Alsó- és Felső-Tarianszkó-tó
A napjainkban elfogadott hivatalos adatok szerint a Tátra legmagasabban fekvő tava a 2157 méter tengerszint feletti magasságban található Kék-tavacska (Modré pleso) a Kis-Tarpataki-völgy felső részén fekvő Kis-Nyereghágó-völgyecskében. A neves lengyel kalauzíró, Władysław Cywiński Lengyelországban folyamatosan megjelenő (magyarra már lefordított, kiadás előtt álló) Tátra-kalauzának 14. kötetében azonban azt olvashatjuk, hogy a Tátra legmagasabban fekvő állandó vízgyűjtője a Terianszkó-lapályon (Terianska roveň) található Terianszkó-kád (Terianska vaňa).

Ennek tengerszint feletti magassága kb. 2210 méter, mérete 10x1 méter, legmélyebb pontja pedig 0,5 méter. A szerző rögtön megjegyzi, hogy szinte hallja a nyelvőrök felháborodását e név hallatán, a kád ugyanis semmiképpen sem népi eredetű földrajzi név. Ennek ellenére biztos benne, hogy ha egyszer egy nyelvész eljutna erre a helyre, ezt a tavacskát bizony ő is egy kádhoz tudná hasonlítani.
A Terianszkó-szemek hat apró tóból álló csoportja a Nefcer-völgy (Nefcerka) felső részén, a Terianszkó-lapályon (Terianska roveň) található. A legnagyobb tavacska kb. 2205 méter magasságban található, mérete 30x10 méter, mélysége pedig 1 méter. A Terianszko-kád tömör, kipolírozott kőtömbök között fekszik, és évek során (2000-től 2007-ig) végzett megfigyelések alapján állandó vízgyűjtőnek tűnik. Amennyiben ez megállja a helyét, akkor nem a Kék-tavacska, hanem a Terianszko-kád a legmagasabban fekvő tátrai tó, melynek csak a Felső-Batizfalvi-lapályon (Vyšná batizovská roveň) található Batizfalvi-szemek (Batizovské oká) lehet a vetélytársa. A nagyjából hasonló magasságban fekvő Téry-tavacska (Baranie pliesko) teljes bizonysággal csak időszakos állóvíz, így ebben a versengésben nem jöhet szóba.
Forrás: Władysław Cywiński: A Tátra; 14. kötet – Triumetal-gerinc (fordította: dr. Futó Endre)
Hirdetés
Hirdetés