Megszaporodtak a rókák a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/29
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai figyelmeztetik a turistákat: ismét nagyon megszaporodtak a rókák a nemzeti park területén. Egyre több rókát lehet látni a hegyekben és Zakopanéban is. A természetvédők aggodalommal figyelik a ragadozók gyors szaporodását. A szakértők riadót fújtak, mivel évek óta nem végezték el a rókák veszettség ellen immunizálását, ennek következtében a jelenlegi populáció nagy része semmilyen megelőző kezelésen nem esett át élete során.
 
Az utóbbi időben aztán több alkalommal előfordult olyan eset, amikor ezek az állatok a turistautakhoz veszélyesen közel tűntek fel.
A természetvédőknek nincs kétsége afelől, hogy a rókák egyedszáma egyszerűen túl sok a tátrai erdőkben. A róka okos állat, aki gyorsan megtanulja, hogy a felelőtlen turistáktól minden fáradtság nélkül táplálékhoz juthat. Paweł Skawiński, a TPN igazgatója elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt egy kirándulás résztvevői kérték a szakemberek segítségét, akiket egy róka sarokba szorított a Tátrában. Problémát jelentenek a rókák Zakopanéban is, hiszen a ragadozók az erdős területeken, a magas fűvel benőtt zöld területeken keresztül és a patakok mentén gyakran bejönnek a városba. A közelmúltban egy családi ház tulajdonosai kérték a szakemberek segítségét, mivel egy rókacsalád a házuk alatt alakította ki lakhelyét. Már a természetvédők is gondolkodnak azon, nem lenne-e indokolt ezeknek a ragadozóknak vadászattal történő ritkítása a Tátrában és a Tátraalján.
Forrás: http://z-ne.pl
Hirdetés
Hirdetés