Lezárták a Tengerszem-csúcsra vezető utat - Friss adatokkal! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/05
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) a mai napon a Tengerszem feletti szakaszon lezárta a Tengerszem-csúcsra vezető turistautat. A turistaútnak a Tengerszem fölötti, láncokkal biztosított mintegy 300 m hosszú szakasza egy ma délelőtt lezúduló kőlavina következtében vált járhatatlanná. A kőlavináról egy hegyi vezető tájékoztatta a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR), aki még a kőlavina előtt vezetett fel egy csoportot a csúcsra.

Az utóbbi napokban a Tátra fölött naponta intenzív viharok vonultak át, nagy mennyiségű csapadékkal, valószínűleg a heves esőzések hatására indulhatott meg az Ökör-hát (Wołowy Grzbiet) gerincének a Simon-torony (Żabi Koń) közeli részéről az utat elzáró kőlavina. A hatalmas méretű kőfolyás teljesen elzárta az utat az ún. Tengerszem-feletti szikla (Kamieniem nad Czarnym Stawem) és a Tengerszem-csúp (Bulą pod Rysami) közötti szakaszon. Az utat elzáró sziklákon kívül még nagyobb veszélyt jelentenek az útvonal fölötti sziklafalakon lelógó instabil sziklatömbök, amelyek bármikor leeshetnek.
Jelenleg nem lehet tudni, mikor tudják helyreállítani a megsérült útszakaszt, a Tengerszem-csúcsra vezető turistaút várhatóan hosszabb ideig, sőt, akár a teljes idei szezonban is le lesz zárva. A szakemberek pénteken mennek ki a helyszínre pontosan felmérni a kőlavina által okozott károkat. A helyszíni vizsgálatok mellett ebben a műholdfelvételek elemzése is segítségükre lesz. Mindezek kiértékelése után derülhet ki, hogy előreláthatólag mennyi ideig lesz zárva a turistaút. Paweł Skawiński, a TPN igazgatója szerint elképzelhető, hogy a turisták csak jövőre használhatják ismét a népszerű turistautat. „Ezeket a sziklákat nem lehet pár nap alatt eltakarítani, az út rendbetételében és a felület megszilárdításában a következő téli havazások és lavinák is segíthetnek” – mondta el az igazgató, aki azt is hangsúlyozta, hogy a turistaút jelenleg nem biztonságos a turisták számára. A turistautat nagy mennyiségű, negyed autó méretű szikla, valamint eső által átnedvesedett apró kavicstörmelék borítja. Lengyelország legmagasabb csúcsa várhatóan hosszabb ideig csak a szlovák oldalról, a Menguszfalvi-völgyből lesz látogatható. Az utóbbi időben egyre több turista túrázik át a csúcson, legtöbbjük a szlovák oldalról indulva, és a Halastó felé leereszkedve. A félreértések elkerülése végett már a szlovák oldalon, a Poprádi-tó melletti útelágazásnál felhívják a turisták figyelmét arra, hogy a Tengerszem-csúcsról lengyel oldalra nem lehetséges a lemenetel.


Frissítés 2012. július 12-én:
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) szakemberei megvizsgálták a Tengerszem-csúcsra vezető jelezett turistaútnak az egy héttel ezelőtt kőlavinában megrongálódott szakaszát. „Reméljük, hogy 3-4 hét múlva ismét használhatják majd a turisták a Tengerszem-csúcsra a lengyel oldalról vezető turistautat, Az utat megrongáló kőlavina a hegyekben bármikor előforduló természeti jelenség” – mondta Szymon Ziobrowski, a TPN illetékese. A TPN jelenleg a javítást elvégző vállalkozók árajánlatainak beérkezésére vár, ezután dől el, mikor látnak hozzá a munkához. Amilyen gyorsan csak lehet, járhatóvá kívánják tenni az út nyomvonalát. A TPN két lehetséges eljárás közül választja majd ki a megoldást. Az egyik egy ideiglenes nyomvonal kijelölése és kiépítése, annak érdekében, hogy átmenetileg használni lehessen az utat. Ebben az esetben a következő évben kell egy teljesen új nyomvonalat kijelölni. A másik lehetőség, hogy most teljesen felújítják az utat, így azonban az instabillá vált szakaszon veszélyt jelenthet a talaj stabilitása, amely a következő télen ismét károkat szenvedhet. Jelenleg a Tengerszem-csúcsra csak a szlovák oldalról lehet feljutni. a turistaúton figyelmeztető táblákat helyeztek ki, amelyeken felhívják a túrázók figyelmét, hogy ideiglenesen korlátozva van a csúcson át a lengyel oldalra történő túrázás.
Fotó: TPN
Hirdetés
Hirdetés