A HZS ajánlásai a kánikulai napokra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/07
Hirdetés

Magas-Tátra régió emblémája
A Magas-Tátra térségében prognosztizált idei nyári kánikula az első csúcspontjára érkezett ezen a héten. Az elkövetkező napokban extrém meleg hőmérséklet várható a hegyekben is. Az ilyen szélsőségesen meleg időjárás esetén fontos óvintézkedés, hogy megakadályozzuk testünk kiszáradását, szervezetünk összeomlását. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkatársai ezért figyelmeztetik a hegyvidéki területekre látogatókat, hogy túrájukat lehetőleg a kora reggeli órákban kezdjék meg.

Sapkával, kalappal, vagy kendővel védjék fejüket a magas hőmérséklet és a káros UV-sugárzás ellen, amelyek a leégést is megakadályozhatják. Nem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű, lehetőleg langyos folyadékbevitelről. A meleg italok közvetlenül a véráramba kerülnek, melynek hatására elkezdünk izzadni, ami hűti a testet. A magashegyi környezetben a nagy hőség esetén sem zárható ki egy hirtelen támadt vihar, ezért javasolják, hogy a nyári napokon az ilyen meleg időjárás esetén is mindig megfelelő felszereléssel induljunk túrázni. A legnagyobb veszélynek az idős emberek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a krónikus betegek és a gyerekek vannak kitéve. A HZS munkatársai emlékeztetnek mindenkit, hogy ilyen körülmények között fokozottan ügyeljen arra, hogy csakis saját egészségi és fizikai állapotának megfelelő túrára induljon.
Jótanácsok lengyel oldalról
A Tátrába beköszöntött a viharok és heves esőzések időszaka. Ha tátrai túrát tervezünk, fel kell készülni a gyors időjárás változásra. Még ha reggel süt is a nap, akkor is számolni kell délutáni, mennydörgéssel és villámlással kísért heves zivatarokkal. Amennyiben vihar közeledik felénk, a lehető leggyorsabban el kell hagyni a csúcsokat, gerinceket, a nyitott területeket és a vízfolyások környékét. Ebben az időszakban a magasabban fekvő területeken, különösen az árnyékos vályúkban sok helyen találhatunk a télről megmaradt hómezőt. Az ilyen hómezőket csak megfelelő lábbelivel, vagy ha szükséges, hágóvasban keresztezzük, elkerülve ezzel az esetleges kicsúszásokat. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) figyelmezteti a turistákat, hogy a közvetlen napfénynek kitett helyeken viperákkal találkozhatunk, amelyekkel nagyon óvatosan kell eljárni, semmiképpen sem közelítsük meg őket. A hegyekbe tervezett túrákat megfelelően készítsük elő, és úgy időzítsük, hogy még sötétedés előtt visszaérjünk szállásunkra. A túrát mindig az aktuális időjárási viszonyokhoz, valamint saját képességeinkhez és felkészültségünkhöz kell igazítani.
Hirdetés
Hirdetés