A Tátra könnyebben hozzáférhető a fogyatékkal élők számára Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/30
Hirdetés

Kiálló sziklák, mély árkok, magas fellépők a hidakon – akadályok, melyekkel a fogyatékkal élő turisták találkoznak a Tátrában. Ezek akadályozzák, adott esetben lehetetlenné teszik közlekedésüket a magashegyi útvonalakon, elérhetetlenné teszik számukra pl. a menedékházakat. Ahol lehetséges, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igyekszik akadálymentessé ezeket az útvonalakat.

„A Lengyel-Tátrában nincs kimondottan a fogyatékkal élők számára készített turistaút. Állami hozzájárulással azonban a közelmúltban néhány útvonal felszínét úgy alakították át, hogy kerekesszékkel is lehessen közlekedni rajtuk” – mondta Szymon Ziobrowski, a TPN munkatársa. Ennek megfelelően újították fel pl. a Palánkos-völgyben és a Kościelisko-völgyben vezető turistautakat. A Halastóhoz vezető aszfaltozott turistaúton szintén lehetséges kerekesszékkel közlekedni, meg kell azonban jegyezni, hogy ezen az útvonalon az ott közlekedő lovaskocsik zavarók, sőt, akár veszélyesek is lehetnek.
A fogyatékkal élők igényeit is figyelembe véve végezték el a közelmúltban a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető kabinos felvonó kabinjainak és peronjának felújítását, így napjainkban már fogyatékkal élő embertársaink számára is elérhetővé vált az alpesi zóna.
A Tátra lengyel részén mintegy 250 km jelzett turistaút található. Az első turistautat az akkori Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie) irányításával építették ki 1877-ben, Jaszczurowkát kötötte össze a Roztoka menedékházzal.
Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés