Tiszta Tátra – 2012. június 30. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/24
Hirdetés

Egyre inkább közeledik a június utolsó hétvégéjére meghirdetett nagyszabású takarítóakció időpontja. 2012. június 30-án várhatóan mintegy 1000 önkéntes gyűjti majd a szemetet a Lengyel-Tátra turistaútjain. A szervezők szeretnék elérni, hogy ez legyen a Tátra történelmének legnagyobb szabású hulladékgyűjtő akciója, amelyre nem csak Lengyelországból, de külföldről is várják az önkénteseket. Az akció mottója: „Czyste Tatry” (Tiszta Tátra).

Az akció során elsősorban a Chochołowi-völgy, a Roztoka-völgy, a Halastó, Kuźnice, a Nosal, a Kościelisko-völgy, a Gáspár-csúcs, a Sárkány-gödör és a Vörös-hegyek környezetét kívánják megtisztítani. Az akcióban barlangászok is részt vesznek, akik a tátrai barlangokat takarítják.
Június 30-án, szombaton, 15:00 órától kezdődően a Lengyel-Tátra majdnem minden turistaútján, a turistaúton elérhető csúcsokról indulva különleges táskákkal és hátizsákokkal felszerelt önkéntesek gyűjtik majd a szemetet, a Tátra Nemzeti Park (TPN) hegyivezetőinek irányításával. Az önkénteseket a csúcsok között köszöntik, majd a zsákok kiosztása után a lefelé vezető utakon megkezdődik a hulladékok összegyűjtése. Az akció célja, hogy egy széles körű, átfogó kampány keretében felhívja a Tátrába látogatók figyelmét az ökológiai egyensúly fenntartásának fontosságára. A nagyszabású akció időpontját kimondottan a nyári turistaszezon előtti időszakra tervezték. „Ez a leghosszabb nap az évben, amikor hatalmas tömegek mozognak a hegyen. Nem csak az a cél, hogy összegyűjtsük a turisták által eldobált hulladékot, hanem főleg az, hogy megmutassuk, milyen szép a természet szemétmentesen. Hisszük, hogy az ilyen akciókkal érdekeltté tehetjük az embereket a hegyek tisztaságának megőrzésében. Mindezt úgy, hogy egyre nagyobb számú turista látogat a hegyekbe” – mondta Albin Marciniak, az akciót szervező egyesület illetékese. Az akciót a TPN technikai támogatásával hajtják végre, a TPN munkatársai gondoskodnak az összegyűjtött hulladék elszállításáról. Az önkéntesek biztonságára a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai ügyelnek majd. Az ország más részeiből, esetleg külföldről érkező önkéntesek elszállásolására a város központjában jelöltek ki sátorozásra alkalmas területet (Base Camp).
Az akcióhoz a szemétszedési akció hivatalos honlapján bárki csatlakozhat. A hulladékok összegyűjtéséhez szükséges zsákokat az ott meghirdetett mintegy 180 ponton osztják ki az akció szervezői. Jelentkezni aznapi túracélunktól függően a honlapon meghirdetett helyszínekre lehet.
Hirdetés
Hirdetés