Már a Tátrában is terjednek a kullancsok Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/25
Hirdetés

A kullancsok korábban csak az alacsonyabban fekvő területeken, max. 800 méter tengerszint feletti magasságig fordultak elő. A globális felmelegedésnek köszönhetően azonban sajnos ma már a Tátrában is találkozhatunk velük.
„A kullancsok fokozatosan egyre magasabbra költöznek. Míg 30 évvel ezelőtt max. 600 és 800 méter tengerszint feletti magasság között éltek, napjainkban már 1000-1200 méter között is felfedezték őket” – mondta el Branislav Peťko, a kassai Parazitológiai Intézet igazgatója.
 
„Kollégáim tanulmányúton voltak a Magas-Tátrában, ahol a Tátralomnic és Ótátrafüred környéki turistautakon találtak kullancsokat, de még Felsőhágin is, amely pedig 1150 méter magasságban fekszik. Kerestük a nyomaikat Csorbatón is, ott azonban még nem jelentek meg” – tette hozzá a szakember. Véleménye szerint ha kullancsot találunk a testünkben, a legfontosabb, hogy minél előbb el kell onnan távolítani. „Nem számít, hogy melyik irányban tekerjük ki a belénk fúródott parazitát, ennek nincs semmi jelentősége” – javasolta a szakértő. Utalt a babonákra is, melyek szerint be kell kenni a kullancs körül olajjal a testünket. „A kullancs a csípés során nyálat öklendez a sebbe, amely különböző fertőzéseket okozhat. Ezt teszi akkor is, ha megérzi az olaj illatát. Ezzel csak megnöveljük a fertőződés veszélyét” – mondta a szakember.
A kullancs eltávolításának módja: Először is fertőtlenítsük a területet. A kullancsot csipesszel fogjuk meg, közel a bőrünkhöz, soha ne érintsük puszta kézzel. Egyszer vagy kétszer fordítsuk el bármelyik irányban, majd egyenesen húzzuk ki a bőrünkből. A kullancs eltávolítása után ismét fertőtlenítsük a csípés helyét. Ha a kullancs testének egy része a bőrben marad, forduljunk orvoshoz. Amennyiben a csípés helyén duzzanat, bőrpír vagy fehér folt keletkezik, szintén forduljunk orvoshoz.
A kullancsszezon májustól októberig tart. A kullancsok által terjesztett betegségek közül a legveszélyesebb az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Tudni kell azonban, hogy nem minden kullancs veszélyes, az európai statisztikák szerint a kullancscsípések mindössze 2 %-a fertőz.
A kullancsok az erdők és a turistautak mentén, valamint az erdei tisztásokon leselkednek áldozatukra, testünk szabad bőrfelületeit keresik. Túra előtt testünket és ruházatunkat fújjuk be kullancsriasztóval, a túra befejezése után pedig rázzuk le ruháinkat, zuhanyozás után alaposan vizsgáljuk át testünket, és a lehető leghamarabb távolítsuk el testünkből a parazitákat. A csípések megelőzhetők, ha nem ülünk vagy mászkálunk a földön, lehetőleg világos színű ruházatban túrázunk, lehetőleg hosszú nadrágban, sima felületű, lehetőleg magas szárú cipőben.
Hirdetés
Hirdetés