A Tengerszem Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/17
Hirdetés

A Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) területét tekintve a harmadik, mélységét tekintve pedig a második a tátrai tavak rangsorában. Ez az egyik legnagyobb tipikus gleccsertó, vagyis olyan tó, amely a gleccser által kivájt katlan fenekén keletkezett a gleccser küszöbének szintje alatt. A Tengerszem 1580 méter tengerszint feletti magasságban (ez a víz szintje) fekszik, alakja majdnem szabályos kör. Legnagyobb mélységét (76 méter) a délkeleti parton éri el, ott, ahol a jég nyomása a legerősebb volt.

A tó küszöbét kivéve a kör alakú tó környezete jól láthatóan növényektől mentes. A vízben oldott tápanyagok alacsony szintje miatt a tóban nincsenek meg a feltételek természetes halállomány kialakulásához. A víz szinte elképzelhetetlenül tiszta, a víz alatt a látótávolság 16-18 méter. A híres hegymászó, a Kaukázus egyik legjobb ismerője, Déchy Mór véleménye szerint a Tengerszem „a legszebb tó az egész Tátrában”. A tó mai lengyel nevét (a Czarny Staw pod Rysami szó szerinti fordítása Fekete-tó a Rysy alatt) a Tátrában oly népszerű fekete színről (Czarny Staw, az egész Tátrában összesen 9 „Fekete” nevű tó van), valamint az ezt kiegészítő „pod Rysamy” jelzőről kapta, melynek segítségével földrajzilag könnyebb behatárolni a tó elhelyezkedését, bár kétségtelen, hogy a tónak nem ez a történelmi gorál neve.
A tavat a Halastavi menedékháztól (Schronisko nad Morskim Okiem) a piros jelzésű turistaúton lehet megközelíteni, a menedékháztól kb. 45 perc alatt. A tó partján ágazik el a Tengereszem-csúcsra (Rysy, 2499 méter) vezető piros jelzésből a zöld jelzésű turistaút, amelyen a Vadorzó-kilátón át a Vadorzó-hágóba (Przełęcz pod Chłopkiem, 2307 m) juthatunk fel.
Hirdetés
Hirdetés