Ismét megnyílt a TANAP botanikus kertje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/30
Hirdetés

Május 8-tól ismét nyitva áll a nagyközönség előtt a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Státne lesy TANAPu) botanikus kertje Tátralomnicon. A turistáknak itt lehetőségük van felfedezni a ritka tátrai növényeket anélkül, hogy ellátogatnának a magashegyi régióba. A botanikus kert ebben az évben közel 300 virágos növényt és fát mutat be a tátraalji rétek növényzetétől kezdve az erdőkön át a vegetációs övezetben élő alpin növényzetig bezárólag. A csaknem 3 hektáros területen nyolc különböző blokkban mészköves, gránit alapú és vizes élőhelyek vannak kiállítva.

Májusban a sziklák között a sárga virágú sárga pimpó (Potentilla crantzii), a sziklai ternye (Aurinia saxatilis) és a mocsári gólyahír (Caltha palustris), a lila virágú pompás tárnics (Gentiana clusii) és a fehér virágú havasi ikravirág (Arabis alpina) az uralkodó. Vannak itt azonban olyan növények is, melyek a szabad természetben rejtve maradnak a turisták szeme előtt, hiszen élőhelyük a jelzett turistautaktól jelentős távolságra található. Ezek közé tartozik a Tátrában és a Fátrában endemikus fajnak számító tátrai mák (Papaver tatricum), a meredek sziklafalakon élő, meglehetősen ritka alpesi szikladísz (Petrocallis pyrenaica), az alpesi pázsitszegfű (Armeria alpina Willd) és a hegyi baltacim (Onobrychis montana), amely a Tátrában csak egy helyen fordul elő.
A jégkorszakból származó reliktumok közül említést érdemel a havasi magcsákó (Dryas octopetala), a csüngő kőtörőfű (Saxifraga cernua), a Kobresia simpliciuscula és egy gyapjúsásféle, az Elyna myosuroides. „A magashegyekben tavasszal és nyáron nyíló virágok a botanikus kertben májusban és júniusban a legszebbek. A nyár a hegyekben rövid, a hó későn olvad el, és már augusztusban sem ritkák a reggeli fagyok és az első hó. Ezekhez a feltételekhez a növények is alkalmazkodnak. A rövid tenyészidő miatt némelyik növény már a hó alatt felkészül a virágzásra, hogy aztán a lehető leghamarabb termést érleljen, biztosítva ezzel fennmaradását” – mondta el a növények vegetációs ciklusáról Zuzana Kyselová, a botanikus kert vezetője.
A TANAP botanikus kertje idén ünnepli megnyitásának 20. évfordulóját. A ritka növényfajok összegyűjtése és termesztése 1989-ben kezdődött meg a Lomnici-csúcs alatt. A botanikus kert gyűjteményének összeállításában Anna Šoltésová, Rudolf Šoltés és Zuzana Kyselová közreműködött. A tátrai természetet bemutató kiállítást 1992. június 15-é nyitották meg a nagyközönség előtt. Azóta minden évben május második vasárnapjától van lehetőségük a látogatóknak arra, hogy a magashegyekben még hóval borított, vegetációs időszakban is megcsodálják a színes tátrai virágokat.
A Tátrai Nemzeti Park növényvilágának védelme érdekében arra is lehetőség van, hogy a sziklai virágok szerelmesei különféle palántákat, magokat és fás növényeket vásároljanak a botanikus kertben. Ebben az évben a TANAP Állami Erdészet több mint 60 különféle növényt kínál eladásra, közülük nem hiányzik a legismertebb tátrai virág, a havasi gyopár (Leontopodium alpinum) sem. Ezen kívül habszgefűt (Silene acaulis), fürtös kőtörőfüvet (Saxifraga paniculata), törpe harangvirágot (Campanula cochleariifolia), hószéli szegfűt (Dianthus glacialis), nárciszlevelű szellőrózsát (Anemone narcissiflora), korai szegfűt (Dianthus praecox), havasi magcsákót (Dryas octopetala) és pompás tárnicsot (Gentiana clusii) is vásárolhatunk. A Tátralomnicon található botanikus kert május 8-tól szeptember 16-ig naponta 9.00-15.00 a nyári szezonban 9.00-17.00 óra között látogatható. További információk: www.lesytanap.sk/služby.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés