Iskolai kirándulások hegyivezető nélkül Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/14
Hirdetés

2012. januártól a Tátra lengyel oldalán, a Tátrai Nemzeti Parkban (TPN) megszűnt az az 1997-től érvényes kötelezettség, hogy iskolai csoportok csak hegyi vezető kíséretében mozoghatnak a hegységben. Ez a TPN igazgatója, Paweł Skawiński szerint nagyobb kockázatot jelent a gyerekekre és a természetre nézve is. Május és június a hegyekben a tömeges iskolai kirándulások ideje.

A legtöbb kirándulás a Halastóhoz vezető aszfaltozott útvonalra korlátozódik, de vannak, akik úgy döntenek, hogy megcélozzák a Giewontot vagy a Kościelecet. Az eddigi gyakorlat szerint az iskolai csoportoknak a csoportvezetőn kívül engedéllyel rendelkező hegyi vezetőt is kellett fogadniuk a tátrai kiránduláshoz (1000 méter tengerszint feletti magasságba vezető túrák esetén). 2012. januártól azonban új előírás lépett életbe, amely többek között a hegyekben történő mentésről és biztonságról rendelkezik. Az új törvényből azonban kimaradt a hegyi vezetők igénybevételét előíró rendelkezés, ezután elegendő egy kísérő tanár a túra megkezdéséhez. „Az új törvény azt mondja, hogy a biztonságért a terület gondozója, vagyis a nemzeti park igazgatója a felelős. Ha baleset történik, engem terhel a felelősség” – mondta Paweł Skawiński. A vezető igénybevételét előíró kötelezettség fenntartását pártolók azt is hangsúlyozzák, hogy a rendelkezésnek a gyerekek biztonsága látja kárát. A hegy azok számára, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, vagy nem ismerik a hegyeket, veszélyes is lehet. Télen bármikor előfordulhat lavina, de az bármikor megtörténhet, hogy nem megfelelő útvonalat választanak.
 
Frissítés május 14-én:
Május 13-án napvilágot látott hír szerint a TPN igazgatója jogértelmezési kérdéssel fordult a hegyi vezetők alkalmazását kötelezően előíró jogszabály módosítása ügyében a Belügyminisztériumhoz. Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt héten kézhez kapott válaszban foglaltak szerint egy belügyminiszteri rendelet értelmében ez év október elejéig minden, a Tátrába induló csoportnak továbbra is kötelessége hegyi vezetőt fogadni.

Hirdetés
Hirdetés