Végrehajtást kérhetnek a hegyimentők Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/03
Hirdetés

Több buktató is leselkedik ránk, amennyiben Szlovákia hegységeiben a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségére szorulunk. Ahhoz, hogy a mentést ne saját zsebből kelljen kifizetni, érvényes egészségbiztosítás mellett balesetbiztosítással is rendelkeznünk kell. Szinte naponta olvashatjuk a híreket a hegyimentők különböző beavatkozásairól. Ezek következtében sok turista és síelő szembesül azzal a ténnyel, hogy ki kell fizetnie a mentési költségeket.


A HZS beavatkozásait két alapvető csoportba sorolhatjuk: a sípályákon, valamint a nyílt hegyi terepen történő mentés. „A biztosítótársaságoknál megkötött balesetbiztosítások csak azokra a balesetekre nyújtanak fedezetet, amelyek kijelölt sípályán, azok hivatalos működési ideje alatt történnek. Amennyiben sípályán kívül, vagy a nyitvatartási időn kívül történik baleset, abban az esetben a hegyimentők beavatkozását úgy kell tekinteni, mintha nyílt hegyi terepen történt baleset mentését végeznék” – mondta el Jozef Janiga, a HZS igazgatója. Orvosi szempontból a beavatkozások két további alcsoportra bonthatók. Az első csoportba tartozik az alapvető egészségügyi ellátás, ezt az egészségbiztosító fedezi. „A második csoportba tartoznak a műszaki mentésnek minősülő esetek, mint pl. eltévedt vagy eltűnt személyek keresése, a nehéz hegyi terepről történő kimentése, valamint a sérült szállítása” – tette hozzá. A műszaki mentésnek minősülő mentésekhez kapcsolódó fizetési kötelezettség a baleset sértettjét terheli, melyeket megfelelő biztosítással spórolhatunk meg magunknak.
A műszaki mentés során felmerült költségek megfizetése alól a kereskedelmi biztosítótársaságoknál megköthető balesetbiztosítással lehet mentesülni. A biztosítások nagyon sokfélék lehetnek, áruk Szlovákiában napi 50 centtől indul. Biztosítást köthetünk interneten, SMS-ben, a szállodákban, turisztikai irodákban és a vasútállomásokon is. „Amennyiben a sérült balesetbiztosításában fel van tüntetve, hogy az egészségbiztosítás keretében légimentésre is érvényes, abban az esetben nem kell megtérítenie a mentési költségeket. Amennyiben ez nincs feltüntetve, akkor az ügyfél saját zsebből köteles megtéríteni a költségeket, amelyek igen magasak is lehetnek”.
„A hegyimentők beavatkozása során érintett ügyfelek kb. 18 %-a nem rendelkezett biztosítással. Közülük néhányan már saját zsebből kifizették a mentési költségeket, mások hosszabb-rövidebb ideje tartoznak nekünk. Az utóbbi 5 évben felhalmozott kintlévőségünk mintegy 70 ezer €. Legnagyobb adósaink a lengyelek, a csehek, és harmadik helyen a szlovákok. A mentőakció során felmerülő költségeket tekintve ez nem nagy összeg, és ezek többsége a közelmúltban vált esedékessé. Nincs lehetőségünk arra, hogy a nehéz anyagi körülmények között élő sérülteknek elengedjük a tartozását. Ezt a problémát egy esetleges átütemezéssel, részletfizetéssel tudjuk orvosolni. Ellenkező esetben érvényt kell szereznünk a törvényben írtaknak, akár végrehajtással is” figyelmezteti a nem fizetőket Jozef Janiga.
A hegyimentők beavatkozásának átlagos költségei:
- Az elmúlt évben a hegyimentők beavatkozásának átlagos költsége 260 € volt.
- A beavatkozások 70 %-ának költsége nagyjából 150 € volt.
- A beavatkozások 20 %-ának költsége közel 700 € volt.
- A mentési műveletek 5 %-ának költsége magasabb volt, mint 20.000 €.

Kapcsolódó bejegyzések:
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk, Fotó: TASR
Hirdetés
Hirdetés