A tátrai fenyők elvesztik zöld színüket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/19
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) elveszítheti legértékesebb védett növényeit. A betűzőszú által okozott természeti csapás egyre aggasztóbb méreteket ölt. A TANAP Állami Erdészet adatai szerint csak az elmúlt évben mintegy 200 ezer fa száradt ki a kártevő pusztításának következtében. Az érintett terület nagysága kb. 650 hektár, és már 1500 méter tengerszint feletti magasságban is károsodtak erdőrészek. A legtöbb elszáradt fa a Bélai-Tátrában, a Jávor- és a Poduplaszki-völgyben található.

A Magas-Tátra központi részén, Felsőhági és a Késmárki itató közötti területen mára csak kisebb zöld szigetek maradtak az egykori összefüggő erdők helyén, ezek többnyire vörösfenyőkből és más lombhullató fából állnak. A lucfenyő erdők, amelyek ezen a magasságon kiterjedt területeket foglaltak el, a TANAP kutatásai szerint szinte teljesen kipusztultak. Ugyanezt tapasztaljuk a Csendes- és a Kapor-völgyben is, az egykor zöldellő lucfenyőerdők helyén csak kiszáradt fákat láthatunk. Az elmúlt évben a legjelentősebb károk a Nefcer-völgy luc- és cirbolyaállományában keletkeztek. A szakemberek kiemelik, hogy a betűzőszú kártevése következtében bekövetkező elszáradás eddig teljes egészében megkímélte a Fenyves-tavi-völgy természetes erdőit. Ebben a magasságban a természetes regenerálódás lassú folyamat, ezért az értékes ősi vegetáció helyreállítása hatalmas feladat elé állítja a szakembereket, az erdők eredeti állapotának visszaállítása akár egy évszázadig is eltarthat.
A betűzőszú által okozott természeti csapás az elmúlt 5 évben mintegy 7300 hektár erdőt tett tönkre, a 2004. novemberi szélviharban károsodott erdőterület nagysága pedig ezen túl további 8737 hektár. A TANAP Állami Erdészet szóvivője kiemelte, hogy a természeti csapás a nemzeti park legértékesebb védett növényeit, így a Kriván tömbje alatti cirbolyaerdőket is veszélyezteti, amelyet az erdészek generációk óta a Kárpátok gyöngyszemének neveznek.
Forrás és foto: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés