Alagút a Lengyel-Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/23
Hirdetés

Illusztráció
Érdekes hírre bukkantam archív anyagaim átfésülése közben. Három évvel ezelőtt olvashattunk arról a tervről, hogy a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) alagút építését tervezi a Goryczka-katlan (Kocioł Goryczkowy) és a Gąsienica-katlan (Kocioł Gąsienicowy) között. A cső a Lengyel-Tátra egyik hegyorma, az 1987 méter magasan fekvő Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) alatt haladna keresztül.

„Egy 100, vagy 120 méter hosszú alagút fúrását tervezzük” – erősítette meg Andrzej Laszczyk, a PKL elnöke. „Már előkészítettük az alagút-projekt tervét. A megvalósuló beruházásnak köszönhetően a hegység biztonságosabbá válik a turisták és a síelők számára” – mondta Laszczyk, de további részleteket nem árult el az építkezésről.
Az alagútra azért lenne szükség, hogy a síelők biztonságosan eljussanak Goryczka-katlanból a Gąsienica-katlanba. „Nem olyan széles átjáróról van szó, amilyet az autók vagy vonatok számára létesítenek, két síelő azonban kényelmesen elfér majd rajta” – mondta Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója.
A lengyel zöldek azonnal felemelték hangjukat a tervezett beruházás miatt. „Valószerűtlen egy ilyen hosszú alagút kialakítása. Először is túl drága a tartománynak, másrészt pedig nem old meg minden problémát” – vélekedett Radosław Ślusarczyk, az egyik legnagyobb lengyel környezetvédelmi alapítvány elnöke. „Nem törődnek a természeti értékekkel, mi a magunk részéről provokációnak tekintjük az egész beruházást” – tette hozzá a környezetvédelmi szakember.
Mint a bejegyzés elején jeleztem, ez egy három évvel ezelőtt megjelent hír. A projektről azóta nincs semmi új információim. Amennyiben valaki esetleg tud erről a tervről valami újat, kérem, ossza meg az oldal olvasóival. Köszönettel: Tátraturista!
Hirdetés
Hirdetés