Síbaleseti statisztika a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/13
Hirdetés

Az idei síszezonban 20 %-al több baleset fordult elő a lengyel sípályákon, mint egy évvel ezelőtt – figyelmeztetnek a hegyimentők és az egészségügyi dolgozók. A téli szezon kezdete óta a zakopanei kórházban több mint 2500 síelőt és snowboardost kezeltek. A sürgősségi osztályon csak az utóbbi 6 hétben 1675 esetben kellet sérült síelőt vagy snowboardost ellátni. A kezelésekhez több mint egy tonna gipszet használtak fel.
 
A kórház igazgatóhelyettese úgy becsüli, hogy a sértettek kb. 7-10 %-ánál volt szükség ortopédiai műtétre. A legtöbb baleset a február 13-26 közötti időszakban történt, amikor Lengyelország több vajdaságában is síszünetet rendeltek el az oktatási intézményekben. Ebben az időszakban volt olyan nap, amikor 9 ortopédiai műtétet végeztek a zakopanei kórházban.
A Tátraalján a legtöbb baleset Białka Tatrzanskán történt, hiszen ott van a térség legjelentősebb síközpontja, ott történik a legtöbb baleset. A síszünet ideje alatt a Tátrában is történt egy tragikus síbaleset, melyben egy zakopanei nő vesztette életét a síelőket elsodró lavinában.
Hirdetés
Hirdetés