Ne kockáztassuk életünket a szerelmünkért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/26
Hirdetés

Bár a sík vidékeken már kopogtat a tavasz, a hegyekben még igazi tél van. Március elején a Tátra lengyel oldalán a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) és a Tátrai Nemzeti Park (TPN) közös kampányt indított, melynek célja a turisták megvédése a téli hegyek egyik legnagyobb veszélyétől, a lavináktól. A két szervezet a kampány részeként közös honlapot indított lawinoweABC.pl címen.

„Nem akarjuk lezárni a hegyeket. Az oktatásra, a tudatosságra, azoknak az embereknek az értelmére összpontosítunk, akik télen is járják a hegyeket” – jelentették be a szervezők. „Legyen nálunk lavinadetektor, hólapát és szonda. Ne kockáztassuk életünket szerelmünkért, a hegyekért. A hegyekben nagyon fontos a veszély felismerése. A honlapon megtanítjuk a turistákat, hogyan készüljenek fel a téli túrára” – mondta Jan Krzysztof, a TOPR vezetője. Az online felületen közreadják azokat a jó tanácsokat, amelyekre oda kell figyelni, mielőtt a hegyekbe indulunk, valamint felsorolják azokat a speciális felszereléseket, amelyeket használhatunk a túra során.
A kampány mielőbbi elindításának nagy lendületet adott az a baleset, melynek során február 19-én lavinabalesetben meghalt egy síelő a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) közelében. A lavina három embert sodort el, közülük egy nem élte túl a balesetet. A lavina alá temetett nőt csak a baleset után 50 perccel találták meg, mivel nem volt nála semmilyen jelző- vagy mentőkészülék. „A lengyelek többségének hiányos a lavinákkal kapcsolatos ismerete. A télen a hegyekbe érkező turisták többsége nem ismeri fel a valós lavinaveszélyt” – magyarázza Agnieszka Szymaszek, aki a TPN részéről vesz részt a kampányban. Az akció mottója: „A hegyeket folyamatosan tanulni kell, és ha úgy döntünk, hogy téli túrára indulunk, minden esetben tájékozódjunk a helyi lavinahelyzetről, és annak ismeretében hozzuk meg a szükséges döntéseket. Rendelkezzünk a szükséges felszereléssel, amit tanuljunk meg megfelelően használni.”
„1996-2010 között a Lengyel-Tátrában 41 lavinabaleset történt, melynek során a lavinák 134 embert sodortak el: közülük 39 meghalt, 27 megsérült, és 68, vagyis nagyjából az érintettek fele sérülés nélkül élte túl a lavinát” – mondta Adam Marasek, a TOPR krónikása. Ebből következik, hogy annak, aki lavinába kerül, kb. 50 % az esélye arra, hogy sérülés nélkül túlélje azt. „Annak a túlélési esélye, akit maga alá temet a lavina, nagyon kicsi” – teszi hozzá a krónikás. „Az utóbbi években lavina alá temetett 50 emberből csak 11 élte túl a lavinát, közülük hetet saját társaik ástak ki a hó alól, kettőt pedig a hegyimentők találtak meg élve. További 2 személynek megvannak az alapvető életfunkciói, de mindketten továbbra is kómában vannak. Ezekből az esetekből le kell vonnunk a logikus következtetést. Először is meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy ne ragadjon el minket a lavina. Ha mégis baleset történik, tudni kell, hogyan kell eljárni, és rendelkezni kell a megfelelő felszereléssel” – teszi hozzá végezetül Adam Marasek.
A TOPR és a TPN közös honlapja, a lawinoweABC.pl itt érhető el.
Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés