Ne etessük a vadállatokat! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/07
Hirdetés

Fotó: AgencjaGazeta.pl
Zakopanéban egyre több vadon élő állatot, főleg őzet és szarvast lehet látni a város belső területein. Az állatok a nagy havazások és a kemény fagyok miatt élelmet keresve jönnek elő a tátrai erdőkből, ahol az emberek felelőtlenül táplálékkal látják el őket. A városi hatóságok és a környezetvédők szerint azonban a vadon élő állatoknak a városban történő etetése gyakran súlyos sérüléssel, szélsőséges esetben az állat elpusztulásával járhat.

Az ember közelségétől megrémült állatok ugyanis pánikszerűen menekülnek vissza az erdőbe, miközben nekimehetnek a kerítéseknek, vagy autóknak csapódhatnak. A városi tér idegen a vadon élő állatok számára, ahol számos veszélynek vannak kitéve. A csaliként kirakott élelemmel felelőtlen egyének az ablakuk alá csalogatják, és ezzel meggondolatlanul veszélynek teszik ki őket.
A Tátra élővilágának egyik zakopanei kutatója szerint ezek az állatok természetes környezetükben önmaguk is képesek túlélni a tél viszontagságait. A vadon élő állatokat etető emberek nem tudják, hogy az állatok az etetéssel elvesztik természetes ösztöneiket, amelyek képessé teszik őket arra, hogy élelmet keressenek a vadonban. Ezen kívül az állatok elvesztik az emberektől való természetes félelmüket is. A szakember hozzátette, hogy az ember által etetett vadállatok arányaiban sokkal nagyobb számban pusztulnak el, mint a természetes környezetükben élő vadállatok.
A városlakók képviselői viszont azt mondják, hogy a kemény tél miatt etetik az állatokat. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) illetékesei a témával kapcsolatban elmondták, hogy a vastag hótakaró és a kemény fagyok miatt a vadetetőket rendszeresen feltöltik megfelelő élelemmel, ezen kívül pedig szénával töltötték fel az alsó hegyvidéki régióban található vadetetőket is.
Hirdetés
Hirdetés