Már énekelnek a madarak a fenyőfákon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/29
Hirdetés

Süvöltő
Annak ellenére, hogy még bőven fagypont alatti a hőmérséklet, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) fáinak koronája már kis énekesmadarak trillázásától visszhangzik. „A sokszor hallható fuvolaszerű csiripelés nem más, mint a pintyfélék családjába tartozó süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) hímjének a hangja, aki egész életében hű marad párjához” – avat be a madárdalok rejtelmeibe Vladimír Michalec, a TANAP Állami Erdészet erdésze.

Csiripelnek, vagy inkább félénken dudorásznak a kék cinegék (Parus caeruleus) és a széncinegék (Parus major), de őket csak szélcsendes, napsütéses napokon hallhatjuk. A tűlevelű fenyők, melyek csúcsa most roskadásig tele van tobozzal, a szintén a pintyfélék családjába tartozó keresztcsőrű (Loxia curvirostra) repülés közben hallatott éles kiáltásától hangos. A madarak még nem fészkelnek, csak néhány holló kezdett el udvarolni, akik lassan hozzálátnak rendbe hozni megtépázott fészküket. Már a közeledő tavasz előhírnökei a hamarosan megérkező feketerigók (Turdus merula), amelyek február végén repülnek vissza a melegebb országokból, és a fák tetejéről messzire elhallatszik sípoló hangjuk.
Keresztcsőrű
„Annak érdekében, hogy ezek a kis testű énekesmadarak átvészeljék a barátságtalan téli napokat, jó minőségű eleséggel tápláljuk őket, melyért jutalmunk a madarak elégedett csiripelése az etetők közelében” – tette hozzá a szakember.
Hirdetés
Hirdetés