Csak megfelelő téli felszereléssel induljunk a hegyekbe Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/14
Hirdetés

Foto: AgencjaGazeta
-- Az utóbbi időkben történt lavinabalesetek során a hegyimentők által megtalált egyetlen áldozatánál sem volt lavinadetektor, amellyel esetleg meg lehetett volna menteni az életüket – mondta el Jan Krzysztof, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) vezetője.
- Január utolsó hetében a Tátrában négyes fokozatú lavinaveszély volt érvényben. A Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) sípályáján dolgozó ratrak alatt lavina indult el, sőt, a Halastóhoz vezető turistaút sem volt biztonságosan járható. Gyakori ez a helyzet a Tátrában?

-- Az elmúlt 2 évben kevesebb hó hullott, de előfordulhat, hogy olyan helyek is veszélyessé válhatnak, ahol korábban nem zúdultak le lavinák. 2009 áprilisában egy, a Gáspár-gerincről lezúduló lavina betemette a Betlejemka nevű hegymászószállást a Gąsienica-tisztáson. A hófolyam az egyik földszinti ablakon keresztül tört be az épületbe. Akkor is négyes fokozatú lavinaveszély volt érvényben, de ez a lavina mégis meglepett minket, mert a szokatlanul erős szél áthordta a havat a délkeleti lejtőre. Nem emlékszem arra, hogy valaha is lavina söpört volna végig azon a hegyoldalon.

- Tehát nem csak a magasabban fekvő részeket fenyegeti a lavina, hanem a menedékházak környékét is?
-- Ebben a régióban csak a Brzeziny erdészháztól a Gąsienica-tisztásra vezető turistaút tekinthető teljesen biztonságosnak. Az összes többi, a Murowaniec menedékházhoz vezető turistaúton előfordulhatnak lavinák. Néha veszélyes a Lengyel-Öt-tó völgyében a menedékházhoz vezető turistaút is. Bár az út nagyobb része szinte sík terepen vezet, később számos vízfolyás keresztezi azt, amelyeken akár nagyobb lavinák is lecsúszhatnak. Négyes lavinaveszély esetén a Lengyel-Öt-tavi menedékház általában nem elérhető. Hasonló a helyzet a Halastóhoz vezető népszerű és forgalmas turistaúton, ahol a Csendőrségi- vagy a Fehér-szakadékból zúdulhat le lavina. Ilyen magas fokozatú lavinaveszély esetén mindenki alaposan gondolja meg, elindul-e a hegyekbe.

- A freeride és a sítúrázás egyre népszerűbb a Tátrában is. Vajon a turisták körében is napirenden van a lavinaismeretek elsajátítása?
-- Egészen a közelmúltig nem volt kielégítő a tájékozottság, az utóbbi három évben azonban pozitív változás tapasztalható. Ez látható a lavinatanfolyamok iránt megnyilvánuló érdeklődésből is. Egyre több ember indul télen a hegyekbe detektorral, lavinaszondával és hólapáttal felszerelve. Sajnos az eddig megtalált áldozatok egyikénél sem volt lavina jeladó berendezés. Kénytelenek voltunk a hagyományos módszereket, vagyis lavinaszondákat és kutyákat alkalmazni.

- A téli balesetek milyen százalékában fordulnak elő lavinabalesetek a hegyekben?
-- A TOPR működése során már több mint 100 halálos lavinabalesetet jegyeztek fel. Igaz, hogy ez csak a 12 %-a a Lengyel-Tátrában előforduló halálos baleseteknek, de a téli időszakban a hegyekben mozgó emberek nem túl nagy számát figyelembe véve ez az arány meglehetősen magas. Az alpesi országokban, melyeknek hegyimentőivel együttműködésben dolgozunk, évente átlagosan 200 ember veszíti életét lavinabalesetben.

- Hogyan lehet biztonságosan közlekedni télen a Tátrában?
-- Elsősorban tájékozódni kell a TOPR által kiadott lavinaveszély mértékéről, amely arról is tájékoztat, mikor és melyik területre nem biztonságos elindulni. Amikor nem kijelölt útvonalon mozgunk, tartsuk szem előtt azt az elvet, hogy ha nem ismerjük egy adott terület veszélyességét, akkor a legjobb, ha nem lépünk be erre a területre. Ha valaki a sípályán kívül szeretne síelni, igénybe veheti hegyi vezető segítségét, aki átvállalja tőlünk a döntés felelősségét.

- Vagy pedig végezzünk el egy lavinatanfolyamot…
-- Amennyiben sítúrára, freeridera, téli hegymászásra készülünk, szükség van ilyen irányú képzettségre. A tanfolyamon megtanulhatjuk, hogyan tervezzük meg az utat, hogyan tanulmányozzuk a helyszínt, és milyen jelekből ismerjük fel a veszélyt. Szintén elsajátíthatjuk a detektor, a szonda és a hólapát használatát. Egy ilyen tanfolyam elvégzése után azonban senki ne gondolja azt, hogy ezzel lavinaszakértővé vált. A megszerzett tudás alkalmazásához megfelelő gyakorlatra is szükség van.
Hirdetés
Hirdetés