A Tátra télen mindig veszélyes Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/24
Hirdetés
Marcin Józefowicz
Az alábbi interjút Marcin Józefowicz hegyimentővel, a TOPR tapasztalt munkatársával készítette egy lengyel internetes magazin munkatársa, Bartłomiej Kuraś.
- Amikor a hegyekben viszonylag kevés a hó, valószínűleg sok turista azt gondolja, hogy nincs nagy veszélyben.
-- A Tátra télen mindig veszélyes. Minden nap közzétesszük az aktuális lavinaveszély mértékét, amit egy ötfokozatú nemzetközi skála alapján állapítunk meg. A legalacsonyabb – egyes – fokozat azt jelenti, hogy a hótakaró általában fix és stabil, a lavina kockázata elhanyagolható. Kettes fokozatban mérsékelt, hármasban jelentős, négyesben nagy a lavinaveszély. Az ötös fokozat azt jelenti, hogy a hegyekben szinte lehetetlen mozogni.


- Kisebb lavinaveszély esetén nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat a hegyekben?
-- Nem szabad figyelmen kívül hagyni még a legalacsonyabb fokú figyelmeztetést sem. A lavinaveszély állandó, még akkor is, amikor viszonylag kevés hó borítja a felszínt. Lavinák leggyakrabban meredek vályúkban, katlanokban keletkeznek, valamint sima, füves, tagolatlan lejtőkön, amelyeket nem nőtt be a törpefenyő vagy az erdő. Sok függ a hőmérséklettől és a széltől.
- Ha mégis lavinaveszélyes, ismeretlen terepen túrázunk, milyen felszereléssel kell rendelkeznünk?
-- Legjobbak a speciális felszerelések. A statisztikák szerint az ABS Lawinen Airbag System típusú lavina hátizsák használatával az esetek 90 %-ában a lavina felszínére kerültek a lavinába került túrázók. Működése az autós légzsákhoz hasonló, amikor a lavina elsodorja az embert, meg kell húzni egy fogantyút, ennek hatására a sűrített nitrogén-dioxidból álló keverék 3 másodperc alatt 300 bar nyomású gázzal tölti meg a kinyíló légpárnákat. Az élénknarancssárga gázzal töltött légpárnák (ezek kapacitása 150liter) a hátizsák mindkét oldalán kinyílnak, és a hó felszínén tartják az embert, nem engedik elsüllyedni a hóban. Ez a hátizsák egy kicsivel nehezebb, mint a hagyományos hátizsák. Ezen kívül a könnyű, összecsukható hólapát, a lavina alatt rekedt áldozatok helyének megtalálására alkalmas lavina szonda és detektor is fontos tartozéka a mentőfelszerelésnek. Ezek természetesen elférnek egy szokásos (50 literes) turistahátizsákban.
- Ez az egyetlen módja, hogy csökkentsük a halálos lavinabalesetek kockázatát?
-- Nagy segítséget jelenthet a közelmúltban felfedezett lavina-jeladó, a pieps használata. Ez a készülék rádió adó-vevő egyben. A túrán részt vevőknek a készüléket induláskor adás módba kell állítani. Ha valakit elragad a lavina, a többieknek vétel módba kell átállítani a készüléket, ezzel gyorsan megtalálhatják a hó alatt rekedt áldozatokat. Minél gyorsabban beazonosítjuk, hol van eltemetve a társunk, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Viszonylag új találmány az energiaforrást nem igénylő RECCO rendszerű ruházat, aminél a kabátba, a nadrágba vagy a cipőbe speciális betéteket (reflektorokat) ragasztanak, illetve építenek be. A Hegyi Mentőszolgálat antennái (detektorai) a keresés során radarhullámokat bocsátanak ki, amelyek találkozva a ruházatba varrt radarhullámokkal visszaverődnek, és hangjelzés formájában jelzik a hegyimentőknek a reflektor forrását.
- Nehéz hozzájutni ehhez a felszereléshez?
-- Ezt a felszerelést meg lehet vásárolni a szakboltokban, vagy lehet kölcsönözni is. Fontos, mert minden bizonnyal növeli a túlélési esélyeket. De a legfontosabb a józan ítélőképesség a túra tervezése során. Akkor sem legyünk felelőtlenek a hegyre vezető út kiválasztása során, amikor kevés a hó.
Hirdetés
Hirdetés